Otizmli çocuğu olan annelerin sosyal hayata katılım süreçleri ve sosyal hizmet gereksinimleri
Social life participation processes and social work needs of mothers with autistic children
  1. Tez No: 950247
  2. Yazar: BENGİSU SARIÇAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKEN ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm, sosyal hizmet, anneler, sosyal katılım, sosyal destek, toplumsal farkındalık, Autism, social work, mothers, social participation, social support, public awareness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu araştırmanın amacı, otizmli çocuğa sahip annelerin sosyal hayata katılım süreçlerini incelemek ve bu süreçte karşılaştıkları sosyal hizmet ihtiyaçlarını belirlemektir. Nitel araştırma yöntemi benimsenmiş; Ankara'da yaşayan, otizmli çocuğu olan 24 anneyle yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Veriler, tematik analiz yoluyla değerlendirilmiştir. Araştırma verileri“Tanı Sürecinde Anneliğin Yeniden Şekillenişi: Farkındalık, Tanı ve Duygusal Dönüşümler”,“Günlük Yaşamın Dönüşümü ve Zaman Yönetimi”,“Sosyal Hayat ve Toplumsal Etkileşimler”,“Baş Etme Mekanizmaları ve Destek Sistemleri”ve '' Sosyal Hizmet ve Destek İhtiyaçları" olmak üzere 5 ana tema, 18 alt temadan oluşmaktadır. Araştırma bulguları, annelerin sosyal izolasyon, toplumsal önyargılar, ekonomik güçlükler, sosyal destek eksikliği ve psikolojik zorluklar gibi çok yönlü sorunlarla karşılaştığını ortaya koymuştur. Anneler, sosyal yaşama katılımda en büyük engellerin çocuklarının bakım yükü, toplumdaki otizme yönelik bilgi eksikliği ve destek hizmetlerine erişim güçlüğü olduğunu belirtmiştir. Araştırma sonucunda, sosyal hizmet sisteminin daha erişilebilir, bütüncül ve aile odaklı yaklaşımlarla yeniden yapılandırılması gerektiği vurgulanmıştır. Özellikle psikososyal destek, ekonomik yardım, eğitim danışmanlığı ve toplumsal farkındalık gibi hizmetlerin güçlendirilmesi, annelerin yaşam kalitesinin ve sosyal hayata katılım düzeylerinin artırılması açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the social participation processes of mothers who have children diagnosed with autism and to identify their needs for social services throughout this process. A qualitative research design was adopted, and semi-structured interviews were conducted with 24 mothers residing in Ankara. The data were analyzed thematically. The research data consist of 5 main themes and 18 sub-themes:“The Reshaping of Motherhood During the Diagnosis Process: Awareness, Diagnosis, and Emotional Transformations,”“The Transformation of Daily Life and Time Management,”“Social Life and Social Interactions,”“Coping Mechanisms and Support Systems,”and“Social Services and Support Needs.”The findings indicate that mothers face multifaceted challenges including social isolation, societal prejudice, economic hardship, lack of support networks, and psychological distress. The most significant barriers to their social participation were identified as the intense caregiving burden, limited public awareness of autism, and inadequate access to support services. The study emphasizes the need to restructure social services to be more accessible, holistic, and family-oriented. Strengthening psychosocial support, financial assistance, educational guidance, and public awareness efforts is deemed crucial in enhancing the quality of life and social inclusion of these mothers.