Sağlık hizmet kalitesinin tekrar kullanma niyetinde hizmet deneyiminin aracılık rolü: Termal sağlık turizmi sektöründe bir uygulama
The mediating role of service experience on health service quality and re-use intention: An application in thermal health tourism sector
  1. Tez No: 950306
  2. Yazar: AYŞE TAŞTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURPERİHAN TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Hizmet Deneyimi, Hizmet Kaliesi, Termal Turizm, Sıcak Çermik, Health Tourism, Service Experience, Service Quality, Thermal Tourism, Sivas Thermal Spring
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kuruluşları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Günümüzde turizm, farklı bir çok alanda kendini hissettirme ve tatil amaçlı seyahat olmaktan ziyade yeni amaçları kapsamaktadır. Farklı amaçlar arasında önemli yere sahip olan sağlık turizmidir. Son yıllarda küreselleşmenin sunduğu imkanlar, nüfusun yaşlanması, sağlık sektöründeki uzun soluklu tedaviler veya maliyetler gibi bir çok etken sağlık turizmin canlanmasına zemin hazırlamıştır. Bu çalışmanın en temel amacı; Sivas sıcak çermik FTR merkezi özelindeki sağlık turizmi bağlamında hasta deneyimlerinin, tercihlere etkisinin belirlenmesidir. Bu amaca ek olarak, bu merkezi ziyaret eden hastaların, tavsiye etme durumlarının belirlenmesi çalışmanın bir diğer amacıdır. Tamamlayıcı tipte hazırlanan çalışmanın verileri anket yöntemiyle toplanmıştır. Tesisi ziyaret eden hastalardan araştırmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden 191 hasta çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Kullanılan anket formlarının ilk bölümünde, katılımcıların demografik özelliklerini belirlemeye yönelik sorular yer alırken, ikinci bölümünde Hizmet Deneyimi Ölçeği (HDÖ), Hizmet Kalitesi Ölçeği (ServQual- HKÖ) ve Hizmeti Tekrar Kullanma Ölçeği (TKÖ)ne yer verilmiştir. Ölçeklerden elde edilen puan ortalamalarının katılımcıların bazı demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemek için, bağımsız örneklem t-testi ve ANOVA testi sonuçlarına bakılmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda öne çıkan bazı sonuçlar; katılımcıların hizmet deneyimlerinin, hizmet kalitesinin ve tekrar kullanma düzeylerinin iyi sayılacak şekilde olduğu, eğitim seviyesi düşük olan katılımcıların tekrar kullanma niyetlerinin diğer kategorilere nispeten daha yüksek olduğu, tesise dinlenme amacıyla gelen katılımcıların hizmet kalite algılarının merak için gelenlere nazaran daha yüksek olduğu şeklinde sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, tourism has expanded beyond its traditional role of leisure travel to encompass a variety of new purposes, among which health tourism holds a significant place. In recent years, globalization, population aging, prolonged treatment durations, and rising healthcare costs have contributed to the growing prominence of health tourism. The primary aim of this study is to examine how patient experiences influence preferences within the context of health tourism, specifically focusing on the Sivas Thermal Spring Physical Therapy and Rehabilitation (PTR) Center. Additionally, the study aims to assess the likelihood of patients recommending the center to others. The study, designed as a complementary-type research, collected data using a survey method. The sample consists of 191 patients who voluntarily participated during their visit to the facility. The first section of the questionnaire gathered demographic information, while the second section included the Service Experience Scale (SES), the Service Quality Scale (ServQual-SQS), and the Intention to Reuse Service Scale (IRSS). To determine whether the average scores from these scales varied according to demographic characteristics, independent samples t-tests and ANOVA were employed. The analysis revealed several key findings: participants reported generally favorable levels of service experience, perceived service quality, and intention to reuse the service. Notably, patients with lower educational backgrounds showed a higher intention to reuse the service compared to other groups. Moreover, participants who visited the facility for relaxation purposes perceived the service quality more positively than those who came out of curiosity.