17.yüzyıl Arap şairlerinden Ahmed el-Behlûl ve divanı
17 th contury Arab poet Ahmed al-Bahlul and his divan
- Tez No: 950320
- Danışmanlar: PROF. SEDAT ŞENSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: 17.yüzyıl, Osmanlı Dönemi Arap Şiiri, Ahmed el-Behlûl, Dîvan, Medih, 17th century, Ottoman Arabic Poetry, Ahmed al-Bahlûl, Dîvan, Panegyric
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 343
Özet
Bu çalışmada Ahmed el-Behlûl ve Dîvanı incelenmiştir. Çalışma bir giriş ve üç bölümden meydana gelmektedir. Girişte araştırmanın önemi, amacı ve yöntemi hakkında yapılan bir değerlendirmenin yanı sıra Ahmed el Behlûl'ün yaşadığı dönemdeki siyâsî, sosyal ve kültürel durumlara değinilmiştir. Birinci bölümde şâirin hayatı, edebî şahsiyeti ve eserleri ele alınmıştır. İkinci bölümde ise Ahmed el-Behlûl'ün şiirleri muhteva yönünden tahlil edilmiştir. Şiirler konularına göre sınıflandırılmış ve edebî tenkit eserlerindeki ölçütlere göre değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise şiirlerin şekil özellikleri, nazım türleri ve kasîde yapısı bakımından ele alınmıştır. Şiirlerin üslup özellikleri ise bedî' sanatları ve beyânî anlatımlar çerçevesinde incelenmiştir. Böylece şiirlerin edebî değerlerinin tespit edilmesine gayret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on Ahmed al-Bahlûl and his Dîvan. The work is structured into an introduction and three main chapters. The introduction outlines the significance, purpose, and methodology of the research, and provides an overview of the political, social, and cultural context of the period in which Ahmed al-Bahlûl lived.The first chapter examines the poet's biography, literary personality, and works. The second chapter provides a thematic analysis of Ahmed al-Bahlûl's poetry. The poems are classified according to their subject matter and evaluated based on established criteria in literary criticism. The third chapter investigates the formal aspects of the poems, including poetic structures, verse forms, and the composition of the qaṣīda. Furthermore, the stylistic features of the poetry are analyzed within the frameworks of rhetorical embellishment (badīʿ) and rhetorical expression (bayān). Through this, the study aims to assess the literary value of the poet's work.