İran'da devrim sonrası Ehl-i Sünnet'in din eğitimi: Gunbed-i Kavus örneği
Religious education of Ahl al-Sunnah in post-revolution İran: The case of Gonbad-e Kavus
  1. Tez No: 950350
  2. Yazar: ALİ RIZA YEŞİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DALKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İran, Türkmensahra, Ehl-i Sünnet, Iran, Turkmen Sahra, Ahl-al Sunnah
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu tezde İran'ın Türkmensahra diye bilinen bölgesinin merkezindeki Gunbed- i Kavus şehrinde bulunan Ehl-i Sünnet'in Devrim sonrası durumunu araştırmak amacıyla yazılmış, bu gelişim yahut gerilemeyi en bariz şekilde ortaya koyacak din eğitimi hususuna odaklanmak hedeflenmiştir. Gerek bölgede konuşulan dil gerekse günümüze dek yaşatılmış kadim geleneğin Türk-İslam geleneği ile örtüşüyor olması, nitekim kahır ekseriyeti Hanefi-Maturidi olan Türkiye Ehl-i Sünneti ile benzerlik göstermesi araştırmamız açısından tetikleyici etken olmuştur. Bu tez bir alan araştırması olup, direkt sahadan alınan bilgilerin aktarılması hedeflenmiştir. Gunbed-i Kavus şehrinde bulunan 150'ye yakın denek üzerinden sorulara cevap aranmış, anketler SPSS programına aktarılmıştır. Bölgedeki Ehl-i Sünnetin güncel olanakları, mahrumiyetleri, hakları, eğitim sırası ve sonrasındaki durumları, eğilimleri anketler aracılığıyla tespit edilmeye çalışılmıştır. Girişte araştırmanın konusu, amacı ve önemi, metodu aktarılmıştır. Birinci bölümde betimsel istatistikler anketler aracılığıyla aktarılmıştır. İkinci bölümde ise anketlerden doğan bulgular, yorumlar ve çözüm önerileri aktarılmıştır. Tez bu saha deneyimiyle elde edilen bilginin doğurduğu değerlendirme olan bir sonuç ile tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it was written to investigate the post-Revolution status of the Ahl al-Sunnah in the city of Gunbed-i Kavus, in the center of the region known as Turkmensahra in Iran, and it was aimed to focus on the issue of religious education, which will reveal this development or decline in the most obvious way. The fact that both the language spoken in the region and the ancient tradition that has survived until today overlap with the Turkish-Islamic tradition, as a matter of fact, its similarity with the Ahl al-Sunnah of Turkey, which is mostly Hanafi-Maturidi, has been the triggering factor for our research. This thesis is field research and it is aimed to transfer the information obtained directly from the field. Answers were sought from nearly 150 subjects in the city of Gunbed-i Kavus, and the questionnaires were transferred to the SPSS program. The current opportunities, deprivations, rights, situations and tendencies of the Ahl as- Sunnah in the region were tried to be determined through surveys. In the introduction, brief historical information about the region where the research took place, field experiences, opportunities and deprivations are given. In the first part, the subject, purpose, importance and method of the research are explained. In the second part, descriptive statistics were conveyed through questionnaires. In the third part, the findings, comments and solution suggestions arising from the questionnaires are presented. The thesis has been completed with a result that is the evaluation of the knowledge obtained through this field experience.