Obsesif kompulsif bozukluk ile takipli olgularda ruminasyonun sosyal medya kullanımı ile ilişkisi
The relationship between rumination and social media use in patients diagnosed with obsessive-compulsive disorder
- Tez No: 950423
- Danışmanlar: PROF. DR. GONCA KARAKUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Obsesif Kompulsif Bozukluk, Sosyal Medya Bağımlılığı, Pozitif Ruminasyon, Negatif Ruminasyon, Obsessive-Compulsive Disorder, Social Media Addiction, Positive Rumination, Negative Rumination
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Amaç: Bu çalışmada, obsesif kompulsif bozukluk (OKB) tanısı almış bireylerde OKB semptom şiddeti, pozitif ve negatif ruminasyon alt ölçeği puanlarının sosyal medya kullanım alışkanlıkları ve sosyal medya bağımlılığı ile olan ilişkilerini çok boyutlu bir yaklaşımla değerlendirmek amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya 112 OKB tanılı birey ve 108 sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 220 kişi dahil edilmiştir. Katılımcılara Sosyodemografik Veri Formu, Pozitif ve Negatif Ruminasyon Ölçeği (PANRS), Sosyal Medya Bağımlılık Ölçeği (SMBÖ) ve Bergen Sosyal Medya Bağımlılık Ölçeği (B-SMBÖ) uygulanmıştır. OKB grubuna ayrıca Yale-Brown Obsesyon Kompulsiyon Derecelendirme Ölçeği (YBOKÖ), OKB Veri Formu ve DSM-5 Bozuklukları için Yapılandırılmış Klinik Görüşme – Klinik Versiyon (SCID-5-CV) uygulanmıştır. OKB tanısı SCID-5-CV ile doğrulanmış, eşlik eden diğer psikiyatrik bozukluklar dışlanmıştır. Ölçek puanları ve korelasyonlar istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: OKB grubunun Sosyal Medya Bağımlılık Ölçeği (SMBÖ), Bergen Sosyal Medya Bağımlılık Ölçeği (B-SMBÖ) ve Negatif Ruminasyon alt ölçeği puanları kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek; Pozitif Ruminasyon alt ölçeği puanı ise anlamlı düzeyde düşüktür (tüm p < 0.001). Sosyal medya bağımlılık ölçeği puanları, hem Negatif Ruminasyon alt ölçeği hem de YBOKÖ puanlarıyla pozitif yönde; Pozitif Ruminasyon alt ölçeği puanı ile ise negatif yönde anlamlı ilişki göstermektedir (tüm p < 0.001). Obsesyon ve kompulsiyon alt tiplerine göre sosyal medya bağımlılık ölçeği puanlarında fark gözlense de bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildir (p > 0.05). Medyasyon analizleri, negatif ruminasyonun OKB semptom şiddeti ile sosyal medya bağımlılığı arasında kısmi bir aracı rol oynadığını; pozitif ruminasyon için böyle bir aracılık etkisi bulunmadığını göstermiştir. Sonuç: OKB tanılı bireylerde sosyal medya bağımlılık ölçeği puanları kontrol grubundan yüksektir. Sosyal medya bağımlılık ölçek puanları hastalık şiddeti ve ruminasyonun hem pozitif hem de negatif boyutu ile ilişkilidir. OKB ile takipli olgularda negatif ruminasyon alt ölçeği puanlarının hem OKB semptom şiddeti hem de sosyal medya bağımlılığı ile anlamlı ve pozitif yönde ilişkili olması, negatif ruminasyonun obsesif kompulsif semptomlar ile problemli sosyal medya kullanımı arasındaki ilişkide belirleyici bir rol oynayabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to examine, through a multidimensional approach, the relationships between symptom severity of obsessive-compulsive disorder (OCD), levels of positive and negative rumination, social media use habits, and social media addiction in individuals diagnosed with OCD. Method: The study included a total of 220 participants, consisting of 112 individuals diagnosed with OCD and 108 healthy controls. Participants were administered a Sociodemographic Data Form, the Positive and Negative Rumination Scale (PANRS), the Social Media Addiction Scale (SMAS), and the Bergen Social Media Addiction Scale (B-SMAS). Additionally, the Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale (Y-BOCS), an OCD Data Form, and the Structured Clinical Interview for DSM-5 Disorders – Clinician Version (SCID-5-CV) were applied to the OCD group. OCD diagnoses were confirmed via SCID-5-CV, and comorbid psychiatric conditions were excluded. Scale scores and correlations were analyzed statistically. Results: The OCD group scored significantly higher than the control group on the Social Media Addiction Scale, the Bergen Social Media Addiction Scale, and the negative rumination subscale, while scoring significantly lower on the positive rumination subscale (all p < 0.001). Social media addiction scores were positively correlated with both negative rumination and Y-BOCS scores, and negatively correlated with positive rumination scores (all p < 0.001). Although social media addiction scores differed across obsession and compulsion subtypes, these differences were not statistically significant (p > 0.05). Mediation analyses indicated that negative rumination partially mediated the relationship between OCD symptom severity and social media addiction, whereas no significant mediating effect was found for positive rumination. Conclusion: In individuals diagnosed with OCD, scores on the social media addiction scale are higher than those in the control group. These scores are associated with both the severity of the disorder and with both the positive and negative dimensions of rumination. The finding that negative rumination subscale scores are significantly and positively correlated with both OCD symptom severity and social media addiction in individuals with OCD suggests that negative rumination may play a key role in the relationship between obsessive-compulsive symptoms and problematic social media use.