Yeni tanılı akut miyeloid lösemi hastalarında fundus bulgularının incelenmesi
Retinal microvascular changes in newly diagnosed acute myeloid leukaemia
  1. Tez No: 950432
  2. Yazar: HATİCE ALTUNTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇITIRIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Hematoloji, Eye Diseases, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut miyeloid lösemi, Lösemik retinopati, Optik koherens tomografi anjiyografi, Yüzeysel kapiller pleksus, Derin kapiller pleksus, Acute myeloid leukemia, Leukemic retinopathy, Optical coherence tomography angiography, Superficial capillary plexus, deep capillary plexus
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Çalışmamız, akut lösemide hastalık tanısı sırasındaki fundus bulgularının hem indirekt oftalmoskop muayenesi ile hem de renkli fundus fotoğrafı ve optik koherens tomografi anjiografi (OKTA) tetkikleri kullanılarak incelenmesini ve bu verilerin sağlıklı kontrol grubunun verileri ile karşılaştırılmasını ve aynı zamanda lösemik retinopatisi olan hastaların hematolojik parametreler ile ilişkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel gözlemsel çalışmaya yeni tanı alan 30 akut miyeloid lösemi hastasının 60 gözü ve 25 sağlıklı gönüllünün 50 gözü dahil edilmiştir. Hastalara rutin oftalmolojik muayene, renkli fundus fotoğrafı ve optik koherens tomografi anjiografi (OKTA) ile retina görüntülemesi yapılmıştır. Hastaların tanı anındaki hematolojik parametreleri incelenmiştir. Bulgular: Çalışmamızda tanı anındaki muayenelerine ve kan parametrelerine bakıldığında lösemik retinopatisi olan ve olmayan hastalar arasındaki karşılaştırmada RBC (eritrosit) (p=0.028) ve Hb (hemoglobin) (p=0.014) değerleri arasında anlamlı bir fark saptandı, lösemik retinopatisi olan hastaların RBC (eritrosit) ve Hb (hemoglobin) değerleri daha düşük bulundu. WBC (lökosit), PLT (platelet), INR, Fibrinojen değerleri arasında fark gözlenmedi. (p>0.05) FAZ alanı, FAZ çevresi, foveal yoğunluk, santral fovea kalınlığı değerleri arasında anlamlı bir fark bulunamadı. (p>0.05) YKP parafovea damar yoğunluğu(p=0.005), YKP parafovea superior herni damar yoğunluğu (p=0.019), YKP parafovea inferior hemi damar yoğunluğu (p=0.003), YKP parafovea temporal damar yoğunluğu(p0.05) Sonuç: Çalışmamızda akut miyeloid lösemi hastalarında tanı anında optik koherens tomografi anjiografi (OKTA) ölçümlerinde retinada mikrovasküler değişiklikler saptanmıştır. Retinal perfüzyon eksikliklerin hastaların anemi, trombositopeni veya hiperviskozite gibi hematolojik anormallikleriyle ilişkili olabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: Our study, aims the examination of the fundus findings at the time of diagnosis of disease in acute myeloid leukemia using both indirect ophthalmoscopic examination along with color fundus retinal photography and optical coherence tomograpy angiograpy (OCTA) examinations, to compare these data with the data of the healthy control group and at the same time it also aims to investigate the relationship between hematological parameters of patients with leukemic retinopathy. Materials and Methods: In this cross-sectional observational study, 60 eyes of 30 newly diagnosed Acute Myeloid Leukemic patients and 50 eyes of 25 healthy volunteers were included. Patients underwent routine ophthalmological examination, color fundus photography, and retinal imaging with optical coherence tomography angiography (OCTA). The patients' hematological parameters at the time of diagnosis were examined. Results: In our study, when the diagnostic tests and blood parameters at the time of diagnosis were examined, a significant difference was detected between RBC (erythrocyte) (p=0.028) and Hb (hemoglobin) (p=0.014) values in a comparison between patients with and without leukemic retinopathy. RBC (Erythrocyte) and Hb (Hemoglobin) values were found to be lower in patients with leukemic retinopathy. No difference was observed between WBC (leukocyte), PLT (platelet), INR and Fibrinogen values. (p>0.05) No significant difference was found between 'FAZ' area, 'FAZ' perimeter, foveal density, and central foveal thickness values. (p>0.05) SCP parafoveal vessel density (p=0.005), SCP parafoveal superior hemi vessel density (p=0.019), SCP parafoveal inferior hemi vessel density (p=0.022), SCP parafoveal temporal vessel density (p0.05) Conclusion: In our study, microvascular changes in the retina were detected by optical coherence tomography angiography (OCTA) in acute myeloid leukemia patients at the time of diagnosis. It was thought that retinal perfusion deficiencies may be related to the patients' hematological abnormalities such as anemia, thrombocytopenia or hyperviscosity.