Hiperemezis gravidarum'da serum brain-derived neurotrophic factor düzeylerinin araştırılması
Investigation of serum brain-derived neurotrophic factor levels in hyperemesis gravidarum
  1. Tez No: 950437
  2. Yazar: ECE NOKAY ESKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KALE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Bulantı, kusma, gebelik, hiperemezis gravidarum, iştah, BDNF, Nausea, vomiting, pregnancy, hyperemesis gravidarum, appetite regulation, brain-derived neurotrophic factor
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Bu çalışmada hiperemezis gravidarum (HEG) tanısı almış olan gebelerin tanı anında birinci trimesterde ve hastalığın şikayetleri geçtikten sonra ikinci trimesterde serum brain-derived neurotrophic factor (BDNF) düzeyindeki değişikliklerin incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal – Metot: Prospektif, kesitsel, vaka kontrol biçimindeki bu çalışma Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde yapıldı. HEG tanısı almış 9-10. gebelik haftaları arasında 44 gebe HEG grubunu oluşturdu. HEG grubu ile yaş, vücut kitle indeksi (VKİ) ve gebelik haftasına göre eşleştirilmiş 44 sağlıklı gebe de kontrol grubunu oluşturdu. Her iki grup 9-10. gebelik haftalarında ve 19-20. gebelik haftalarında serum BDNF düzeyleri açısından karşılaştırıldı. Maternal serum örneklerinde BDNF düzeyleri ticari kitler kullanılarak ELISA yöntemiyle çalışıldı. Bulgular: HEG grubu ve kontrol grubunun demografik veriler açısından benzerdi. Birinci trimesterde medyan serum BDNF düzeyleri HEG grubunda 3224,6 pg/mL iken kontrol grubunda 3322,7 pg/mL olarak tespit edildi (p=0.448). İkinci trimesterde medyan BDNF düzeyleri HEG grubunda 3698,2 pg/mL iken kontrol grubunda 3214,7 pg/mL olarak olarak bulundu (p= 0,388). HEG ve kontrol gruplarında, birinci trimester ile ikinci trimester serum BDNF düzeyleri de benzerdi (p = 0,498, p = 0,536, sırasıyla). Sonuç: Bu çalışmada HEG grubu ile kontrol grubunda hem birinci trimesterde hem de ikinci trimesterde serum BDNF düzeyleri benzer bulundu. HEG grubu ve kontrol gruplarının kendi içinde birinci ve ikinci trimester serum BDNF düzeyleri de benzerdi. Katılımcı sayısı kesin bir sonuca varmak için oldukça az olmasına rağmen serum BDNF'nin HEG gelişiminde rol oynamadığı veya serum BDNF düzeylerinin hastalığın kendisinden etkilenmediği düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the alterations in serum brain-derived neurotrophic factor (BDNF) concentrations in pregnant women diagnosed with hyperemesis gravidarum (HG) during the first trimester at the time of diagnosis and subsequently in the second trimester following symptom resolution. Materials and Methods: This prospective cross-sectional case-control study was carried out in the Department of Obstetrics and Gynecology at the University of Health Sciences Ümraniye Training and Research Hospital. The study population consisted of 44 pregnant women diagnosed with HG between 9 and 10 weeks of gestation and 44 healthy pregnant women matched for age, body mass index (BMI), and gestational week. Maternal serum samples were obtained from both groups at 9–10 and 19–20 weeks of pregnancy. Serum BDNF levels were quantified using a commercial Human BDNF ELISA kit. Results: Baseline demographic data were similar between the HG and control groups. Median serum BDNF concentrations in the first trimester were 3224.6 pg/mL for the HG group and 3322.7 pg/mL for the control group (p = 0.448). In the second trimester, BDNF levels were 3698.2 pg/mL in the HG group and 3214.7 pg/mL in the control group (p = 0.388). Serum BDNF levels in the first and second trimesters were also similar in both the HG and control groups (p = 0.498 and p = 0.536, respectively). Conclusion: Our findings indicate that serum BDNF levels do not differ significantly between pregnant women with HG and healthy controls, neither in the first nor in the second trimester. Furthermore, no significant differences were observed in serum BDNF levels between the first and second trimesters within each group. Although the limited sample size precludes definitive conclusions, the findings suggest that serum BDNF may not play a significant role in the pathogenesis of HG, or that its levels are not substantially influenced by the presence of the disease.