Silver nitrate-oligo(ethylene oxide) surfactant mesoporous nanocomposite films and monolith
Gümüş nitrat-oligo(etilen oksit) sörfektant mezoporlu nanokompozit filmler ve monolitler
  1. Tez No: 96197
  2. Yazar: OLGA SAMARSKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER DAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mezoporlu maddeler, liyotropik altıgensel mezofaz, sıvı kristal kalıplama-sol-jel işleme, kalıp, PEO-tipi sörfektant, gümüş. vııı, Mesoporous materials, lyotropic hexagonal mesophase, liquid crystalline templating-sol-gel processing, template, PEO-type surfactant, silver
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET GÜMÜŞ NİTRAT-OLİGO(ETİLEN OKSİT) SÖRFEKTANT MEZOPORLU NANOKOMPOZİT FİLMLER VE MONOLİTLER OL'GA SAMARSKAYA Kimya Bölümü Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Asst. Prof. Dr. Ömer Dağ Eylül 2000 Bu çalışmanın amacı, metal fonksiyonlu mezoporlu maddelerin sentez metodunu geliştirmek ve basitleştirmektir. Bu çalışmanın iki temel hedefi vardır. Birinci hedef, gümüşü iyonik halde ortama katmak ve daha sonra mezo-Si02 nin gözeneklerine homojen olarak dağılımım sağlamaktır, ikinci hedef, sistemde bulunan gümüşün derişiminin gözenekli silika maddelerin yapılan üzerindeki etkisini belirlemektir. Polioksietilen 10 lauril eterin (iyonik olmayan PEO-tipi söfektant) altıgensel mezofazı içinde çözünmüş gümüş nitrat tuzu, sıvı kristal kalıplama-sol-jel işleme yöntemiyle oluşturulmuş silika yapısı içerisine homojen olarak dağıtıldı. Bu yaklaşımda, gümüş iyonu ve amfifilik oligo(etilen oksit) öncüsü içeren liyotropik sıvı kristal karışım, oda sıcaklığında nitrik asit ve su ortamında altıgensel faz şeklinde vıorganize olur. Öncelikle oluşturulmuş gümüş içeren LC mezofaz, daha sonraki Si(OCH3)4 in yoğunlaşma-polimerleşme tepkimesi için bir kalıp olarak kullanılır ki bu tepkime kalıp tarafından oluşturulan mezofazın direkt dökümü olarak silikon oksit matrisin oluşumuyla sonuçlanır. Oligo-etilen oksit/su sisteminin LC altıgensel fazında homojen olarak karıştırılmış gümüş nitratın miktarı mezofazı değiştirir. Kalıp, yani belirli derişim değerleri arasında bulunan PEO-tipi sörfektant/ su sisteminde, belirli derişim aralığında gümüş nitrat tarafından oluşturulan liyotropik altıgensel mezofaz, silika tabanlı mezogözenekli maddeler içeren gümüş sentezlenmesinde kullanılabilir. C12E,0:H2O:(50 wt% ): HN03 sisteminin altıgensel LC fazım Ag+ iyonları varlığında gümüş /sörfektant mol oram 0.9 olana kadar koruduğu belirlenmiştir. Sörfektant mezofazdaki AgN03 in daha yüksek derişimleri, Ag+/sörfektant/N03" kompleksi olduğu belirlenen beyaz, yumuşak, katı bir fazın oluşumuna sebep olur. AgN03/sörfektant mol oranları 0.1 ila 0.7 olan kalıp karışımlar, üç boyutlu- altıgensel mezo-Si02 içeren gümüş oluşturur. Ancak, daha yüksek AgN03 derişimlerinde düzensiz amorf maddeler oluşur. Homojen olarak dağıtılan Ag+ iyonları daha sonra başarılı bir şekilde, mezogözenkli silika malzemelrin hem iç hemde dış yüzeylerinde Ag nanoklastırlan- na, gaz fazı hidrazin, N2H4 molekülü kullanılarak indirgenmiştir. vu
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SILVER NITRATE-OLIGO(ETHYLENE OXIDE) SURFACTANT MESOPOROUS NANOCOMPOSITE FILMS AND MONOLITHS OL'GA SAMARSKAYA M.S. in Chemistry Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ömer Dağ September 2000 The purpose of this work is to improve and simplify the method of synthesis of metal functionalized mesoporous materials. This study has two particular goals. The first goal is to incorporate silver in its ionic form and to achieve its homogeneous distribution within the pores of meso-Si02. The second goal is to establish the influence of concentration of silver present in the system on structure of the porous silica materials. Silver nitrate salt dissolved in hexagonal mesophase of poly oxy ethylene 10 lauryl ether (non-ionic PEO-type surfactant) was evenly distributed within silica framework which is tailored through liquid crystalline templating-sol-gel processing. In this approach, lyotropic liquid crystalline mixture containing silver ion and amphiphilic oligo(ethylene oxide) precursor organizes in hexagonal phase in the presence of nitric acid and water at room temperature. This preformed silver mcontaining LC mesophase is utilized as a template for subsequent condensation- polymerization reaction of Si(OCH3)4 which results in formation of silicon oxide matrix as a direct cast of mesophase formed by the template. The amount of silver nitrate homogeneously mixed in LC hexagonal phase of oligo-ethylene oxide/water system alters the mesophase. The template, lyotropic hexagonal mesophase made up by silver nitrate which is dissolved in PEO-type surfactant/water system in the certain concentration range, can be used to synthesize silver containing silica-based mesoporous materials. It is determined that C,2E10:H2O(50 wt%):HN03 system preserves its hexagonal LC phase in the presence of Ag+ ions up to 0.9 silver to surfactant molar ratios. Higher concentrations of AgN03 in surfactant mesophase induce formation of white soft solid phase, which is assigned to the Ag7surfactant/N03" complex. The template mixtures of 0.1-0.7 AgN03 to surfactant molar ratios yield silver containing 3D-hexagonal meso-Si02. However, at higher AgN03 concentration amorphous disordered materials form. Homogeneously distributed Ag+ ions were successfully reduced to Ag nunoclusters on both internal and external surface of mesoporous silica materials by hydrazine in the gas phase. IV