Çanakkale Cephesinde Mustafa Kemal (Atatürk)
Mustafa Kemal Atatürk on the Gallipolli Front
- Tez No: 950539
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ BORLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: World War I, Gallipoli Front, Eceabat, 19th Division, Mustafa Kemal Atatürk
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Askeri Tarih Araştırmaları Anabilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 287
Özet
Mustafa Kemal'in (Atatürk) askerî liderliğinin olgunlaştığı ve tarih sahnesinde kalıcı bir yer edindiği Çanakkale Cephesi, yalnızca Birinci Dünya Savaşı içinde bir cephe değil, aynı zamanda Türk tarihinin yönünü tayin eden kritik bir dönemeçtir. Bu çalışma, Mustafa Kemal'in 19'uncu Tümen Komutanlığına atandığı 24 Ocak 1915'ten, cepheden ayrıldığı 10 Aralık 1915'e kadar geçen sürede yürüttüğü görevleri, komuta sorumluluklarını ve savaş alanındaki uygulamalarını çok yönlü olarak ele almaya çalışmaktadır. Mustafa Kemal, 19'uncu Tümen'in teşkili ve ardından Eceabat'a intikaliyle birlikte Maydos Mıntıka Komutanlığı görevini üstlenmiş ve bölgenin savunma sistemini oluşturmuştur. 25 Nisan sabahı, üst kademe emrini beklemeksizin aldığı inisiyatifle 57'nci Alay'ı cepheye sevk etmiş; çıkarma harekâtını durduran bu müdahalesi, ilk günden savaşın seyri üzerinde belirleyici olmuştur. Arıburnu Kuvvetleri ve Anafartalar Grup Komutanlıkları süresince cepheyi yeniden düzenlemiş; Conkbayırı, Anafartalar ve Kireçtepe'de yürüttüğü harekâtlar ve bizzat mevcudiyetiyle düşmana karşı önemli başarılar elde edilmesini sağlamıştır. Tüm bu askerî faaliyetler, muharebe planları, sevk ve idare uygulamaları, birlik tertipleri ve emir-komuta zincirinin işleyişi arşiv belgeleri ışığında değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu dönemde üstlendiği askerî ve idarî sorumlulukların yanı sıra, astları ve üstleriyle kurduğu komuta ilişkileri ile cephe koşullarında moral değerleri inşa etme çabası da değerlendirilmiştir. Bizzat askerlerine yönelik eğitim, talim, disiplin, ödül ve ceza uygulamaları da ayrıca irdelenmiştir. Cepheye yapılan ziyaretler ve basındaki yansımalar, liderliğinin cephedeki ve kamuoyundaki karşılığı bağlamında ele alınmıştır. Bu çalışma, Mustafa Kemal'in Çanakkale Cephesi'ndeki askerî, idarî ve toplumsal liderliğini bütüncül bir yaklaşımla ortaya koymaya çalışmaktadır. Anahtar Kelime: I. Dünya Savaşı, Çanakkale Cephesi, Eceabat, 19'uncu Tümen, Mustafa Kemal Atatürk.
Özet (Çeviri)
The Gallipoli Front, where Mustafa Kemal's (Atatürk) military leadership matured and gained enduring recognition, was not only a battlefield in the First World War but also a turning point in Turkish history. This study examines his duties, command responsibilities, and battlefield actions from his appointment to the 19th Division on January 24, 1915, to his departure from the front on December 10, 1915.After organizing and deploying the 19th Division to Eceabat, Mustafa Kemal assumed command of the Maydos Sector and established the regional defense system. On April 25, without awaiting orders, he dispatched the 57th Regiment to the front, decisively halting the enemy landing. As commander of the Arıburnu Forces and later the Anafartalar Group, he reorganized the front and led key operations in Conkbayırı, Anafartalar, and Kireçtepe. His leadership and direct presence were critical to these successes. The study also explores his administrative efforts, including relationships with subordinates and superiors, morale-building practices, and approaches to training, discipline, and command. Visits to the front and media reflections are assessed to gauge perceptions of his leadership. Based on archival documents, this thesis presents a comprehensive view of Mustafa Kemal's military and administrative leadership on the Gallipoli Front.