İşitme cihazı kullanıcısı tinnituslu ve tinnitusu olmayan bireylerin dikkat ve kısa süreli hafıza performansının stroop test t-bag testi ile karşılaştırılması
Comparison of attention and short-term memory performance of hearing aid users with and without tinnitus with the stroop test and t-bag test
  1. Tez No: 950584
  2. Yazar: ASİYE ÖZGE DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM AKKOYUN SERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Odyoloji, Audiology
  6. Anahtar Kelimeler: İşitme Kaybı, Tinnitus, İşitme Cihazı, Dikkat, Hafıza
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Araştırmanın amacı; 18-65 yaş arasındaki bilateral işitme cihazı kullanan tinnitus tanısı olan ve olmayan yetişkinlerde, Stroop test T-Bag'in ölçtüğü seçici dikkat becerileri, bilgi işlemleme hızları gibi frontal lob süreçlerinin karşılaştırılması ve gruplar arasında fark olup olmadığının araştırılmasıdır. Çalışmaya 66'sı vaka grubu, 66'sı ise kontrol grubu olmak üzere 132 yetişkin dahil edilmiştir. Vakaların tümü işitme kaybı tanısı almış ve işitme cihazı kullanıcısı olup; kontrol grubu ise tinnitus tanısı almış bireylerden seçilmiştir. Tinnitus, işitme kaybı ile birleştiğinde bireyin günlük yaşamını, dikkat, konsantrasyon ve bilişsel becerilerini önemli anlamda olumsuz etkilemektedir. Çalışma, işitme cihazı kullanan işitme kayıplı bireylerin dikkat ve konsantrasyonu üzeinde tinnitusun etkisinin olup olmadığını belirlemek üzerinedir. Araştırma kesitsel analitik bir çalışmadır. Çalışmaya katılan bireylere Stroop test T-Bag formu uygulanarak bu formun beş bölümündeki görevleri tamamlama süreleri, hata ve hata düzeltme puanları karşılaştırılmaktadır. Çalışma grubunu oluşturma kriteri olarak; orta-ileri derecede işitme kaybı bulunan, herhangi bir nörolojik veya psikiyatrik tanılarının olmaması ve bilişsel süreçleri bozacak herhangi bir ilaç kullanıyor olmamaları göz önünde bulundurulmuştur. Çalışmamızda elde edilen sonuçlara göre tinnitusun dikkat ve bilişsel performans üzerinde anlamlı düzeyde etkisi olduğu bulunmuştur. Tinnitus şiddeti ile Stroop test T-Bag'i tamamlama süresi arasında pozitif bir ilişki tespit edilmiştir. Tinnituslu bireylerde hata ve düzeltme oranlarının karmaşık görevlerde arttığı gözlemlenmiştir. Çalışma bulgularımız, tinnitusun bilişsel süreçler ve günlük işlevsellik üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekmekte, tinnitusa yönelik tedavi süreçlerinde bilişsel ve psikolojik desteklerin bir arada uygulanmasının önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study was to compare frontal lobe processes such as selective attention skills and information processing speeds measured by the Stroop test T-Bag in adults aged 18-65 with and without tinnitus diagnosis who use bilateral hearing aids and to investigate whether there were any differences between the groups. 132 adults were included in the study, 66 in the case group and 66 in the control group. All of the cases were diagnosed with hearing loss and were hearing aid users; the control group was selected from individuals diagnosed with tinnitus. Tinnitus, when combined with hearing loss, significantly negatively affects the individual's daily life, attention, concentration and cognitive skills. The study aims to determine whether tinnitus has an effect on the attention and concentration of individuals with hearing loss who use hearing aids. The study is a cross-sectional analytical study. The Stroop test T-Bag form is applied to the individuals participating in the study and the completion times of the tasks in the five sections of this form, error and error correction scores are compared. The criteria for creating the study group were; moderate-severe hearing loss, no neurological or psychiatric diagnoses and not using any medication that would impair cognitive processes.. According to the results obtained in our study, tinnitus was found to have a significant effect on attention and cognitive performance. A positive relationship was found between tinnitus severity and the time it took to complete the Stroop test T-Bag. It was observed that error and correction rates increased in complex tasks in individuals with tinnitus. Our study findings draw attention to the negative effects of tinnitus on cognitive processes and daily functioning, and emphasize the importance of implementing cognitive and psychological supports together in the treatment processes for tinnitus.