Francis Poulenc'in obua, fagot ve piyano için trio sonatının incelenmesi
Analysis of Francis Poulenc's oboe, bassoon and piano trio sonata
- Tez No: 950600
- Danışmanlar: DOÇ. ZERRİN TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Francis Poulenc, Trio Sonat, Obua, Çağdaş dönem, Üflemeli çalgılar, Francis Poulenc, Trio Sonata, Oboe, Modern Period, Wind Instruments
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZET Çağdaş dönem 20. yüzyılın ortalarından günümüze kadar olan dönemi ifade eder. Müzik alanındaki gelişmelerin yanı sıra edebiyat felsefe, sanat ve siyaset alanlarında da etkisini göstermiştir. Çağdaş dönem müziğinde barok, klasik ve romantik dönemde olduğu gibi belirli bir stil ve kural yoktur. Francis Poulenc, müzik stilini şiir ve resimle bağdaştırmıştır. Poulenc için şarkı bestelerken şairi derinlemesine tanımak oldukça önemlidir. Bu yüzden sadece tanıdığı ve diyalog kurduğu şairlerin şiirlerini müziğe dökmüştür. Onun için şairin anlatım tarzındaki incelikleri müzikle yansıtmak oldukça önemlidir. Bestelerinde şiirlerden aldığı ilhamın yanı sıra müzeleri sıkça ziyaret eden Poulenc, gördüklerini ve bu deneyimlerde hissettiği duygularını da müziğine yansıtmıştır. Francis Poulenc'in obua, fagot ve piyano için Trio Sonatı'nda besteci, çağdaş dönem bestecisi olmasına rağmen eserde neoklasik akımın izleri görülmektedir. Bu eser hem neoklasik bir stilde kalmış hem de çağdaş dönemin estetik anlayışını yansıtmıştır. Eser içerisinde obuanın parlak, zarif tonu ile fagotun derin ve karamsar tonu iç içe geçmiştir. Piyano ise sadece obua ve fagota eşlik etmekle kalmayıp, canlı ve lirik pasajları ile eserin karakterini şekillendirmiştir. Bu eserde Poulenc'in müzikal yapısı, sakin ve canlı geçişlerle ortaya çıkmıştır. Eserdeki canlı ve güçlü olan bölümler, zıtlık yaratan yavaş ve melankolik geçişler eserin ruhsal bir çeşitliliğe sahip olmasını sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The modern period refers to the time from the mid-20th century to the present day. In addition to developments in the field of music, it has also made its impact felt in literature, philosophy, art, and politics. Contemporary music does not adhere to a specific style or set of rules, unlike the Baroque, Classical, and Romantic periods, Francis Poulenc associated his musical style with poetry and painting. For Poulenc, deeply understanding the poet was very important when composing songs. Therefore, he only set the poems of poets he knew personally and with whom he had a dialogue to music. For him, it was crucial to reflect the subtleties of the poet's expression through music. In addition to the inspiration he drew from poetry, Poulenc also frequently visited museums and reflected what he saw and the emotions he experienced during these visits in his music. In Francis Poulenc's Trio Sonata for oboe, bassoon and piano, although the composer is a composer of the contemporary period, traces of the neoclassical movement can be seen in the work. This work both remains in a neoclassical style and reflects the aesthetic understanding of the contemporary period. The bright, elegant tone of the oboe is intertwined with the deep and moody tone of the bassoon. The piano not only accompanies the oboe and bassoon, but also shapes the character of the piece with its lively and lyrical passages. In this work, Poulenc's musical structure is revealed with calm and lively transitions. The lively and powerful sections of the work, contrasted with the slow and melancholic passages, provide the work with a spiritual diversity.