Francis Poulenc obua ve piyano sonatı'nın form,analiz ve icra yönünden incelenmesi
Analyzing the oboe and piano soanata of Francis Poulenc from the aspect of from,assay and performing
- Tez No: 241004
- Danışmanlar: DOÇ. ALİ AKPEROV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Francis PoulencObuaFormArmoniÜflemeli Sazlar, Francis PoulencOboeFormHarmonyWind Musical
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Çağdaş dönem, müzik tarihinin son yüzyıllık dönemini kapsar. Daha önceki dönemlerdeki gibi bu zamanın ruhu da güzel sanatlara yön verir. Bu dönemde birçok akım ortaya çıkmıştır. İzlenimcilik, anlatımcılık, yeni klasikçilik, gelecekçilik, doğacılık, ilkecilik, varoşçuluk, folklorizm ve caz gibi?Francis Poulenc, Çağdaş dönem bestecilerinden olup, müzik stilini empresyonizmin ilk temsilcilerinden olan Debussy ve Igor Stravinsky'nin neo-klasik stilinden almıştır. Empresyonizm; gerçeğin bir anlık ve tekrarlanamayacak olan tarafını, edinilen izlenimle aktarması öngören sanat akımıdır. Neo-klasik stil ise; geleceğe dönük yönleriyle canlılık gösterdiği kadar, geçmiş çağların stillerini de yeni bir gözle değerlendirmeyi gündeme getirmiştir. Francis Poulenc, kendi yüzyılının en sevilen kompozitörlerinden biridir. O'nun müziği, melodik, lirik ve duygusal ifadeli olup açık bir şekilde tonsal bir çerçeve içindedir. Eserleri zarif bir şekilde akar, Fransız hafifliğinin somut örnekleridir.Fransız Poulenc'in obua ve piyano için yazmış olduğu sonatı, bir ifadelerden ziyade öneriler eseridir. Sonatın ağır-yavaş-ağır bölümler şeklindeki alışılmamış yapısı karanlık bir sonuç bırakır. Eserlerinin açıklayıcı bir biyografik analizi olarak, kendi cinselliğinin, kompozisyonunun merkezi olduğunu açıkça belirtmektedir. Kendisinin homoseksüel hayatı ve sanatı, kendi iç karmaşasına galip gelerek, önemli bir eser yaratmayı başaran derin sıkıntılar içindeki bir sanatçı örneği vermektedir.
Özet (Çeviri)
The Scope of the contemporary period is the last century of the history of music.As happened in the previous periods, the spirit of that time day directs the fine arts. In this period, many art movements such as impressionism, expressionism, neo-classicism, futurism, naturalism, doctrinarism, existentialist philosophy, folklorist philosophy and jazz, have arisen.Francis Poulenc, one of the contemporary period composers,formed his style by being impressed by the neo-classic styles of Debussy and Igor Stravinsky who are among the first followers of impressionism movement.Impressionism is an art movement aiming to express the unrepeatabla momentary side of actuality by relating the impression perceived.With its future oriented aspects, neo-classicism shows the liveliness, and also, brings forward the method of evaluating the styles of past with the help of new concept. Francis is one of the most popular composers of his age.His music is melodious, Iyric and emotional and is in tonal pattern. His music pieces, which are tha concrete samples of French delicacy, flow elegantly.Francis Poulenc?s sonata written for oboe and piano, is a work of intimations rather than the work of expressions.The extraordinary structure of this sonata being in the form of slow-gradual-slow brings about an obscure conclusion result.He clearly states that his works are the center of his sexuality conpositions as an explanatory biography.As his homosexual life and his art overcome the confion in his soul, he becomes an example of artist who produced a significant piece of art.