Türler arası (Capsicum annuum x Capsicum frutescens) rekombinant inbred biber hatlarında (RILs) meyvelerin bazı biyokimyasal özelliklerinin haritalanması
Mapping of fruit biochemical traits in interspecific recombinant inbred lines (RILs) of (Capsicum annuum x Capsicum frutescens)
  1. Tez No: 950648
  2. Yazar: HAMİDE AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN PINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Biber, Biyokimyasal özellikler, İlişki haritalama, Pepper, Biochemical traits, Association mapping
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Bu tez çalışmasında, Capsicum annuum (Uzun sivri biber) × Capsicum frutescens (PI 281420) melezinden elde edilen 92 adet RIL populasyonu kullanılarak, biber meyve dokularındaki mineral madde içerikleri, yağ asidi kompozisyonu, ham yağ, ham kül, ham protein içerikleri, biyoaktif bileşik düzeyleri ve antioksidan aktiviteleri bakımından SSR, SRAP, RAPD ve ISSR markır sistemlerine ait primerler kullanılarak haritalama yapılmıştır. Toplam 30 primer ile moleküler karakterizasyon yapılmış ve 164 polimorfik markır değerlendirmeye alınmıştır. Çalışmada istatistiksel olarak anlamlı (p < 0,05) ve yüksek açıklayıcılığa sahip (R² > 0,15) markırlar incelendiğinde, bitki besin elementleriyle 25 adet, yağ asitleri ile ise 35 adet ilişkili markır belirlenmiştir. Ayrıca, ham protein ile 2, kondanse tanen ile 4, toplam hidroliz edilebilir tanen ile 3, toplam antosiyanin ile 1, demir şelatlama kapasitesi ile 5, demir indirgeme kapasitesi ile 7, alfa tokoferol ile 1, beta tokoferol ile 5, kapsaisin ile 1, beta karoten ile 1, kumarik asit ile 3, ferulik asit ile 2, mirisetin ile 3, luteolin ile 5, kuersetin ile 4 ve askorbik asit ile ilişkili 5 adet markır tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, fenotipik özelliklerin önemli bir bölümünün genetik kontrol altında olduğunu göstermektedir. Özellikle kaliteyi belirleyen yağ asitleri, antioksidan parametreler ve biyoaktif bileşenler ile ilişkilendirilen markırlar, MAS uygulamaları ile ıslah programlarında erken seleksiyon yapılabilmesi açısından yüksek potansiyel taşımaktadır. Bu çalışma ile elde edilen bulgular, Capsicum türlerinde hem besin kalitesinin artırılmasına yönelik hem de fonksiyonel bileşen içeriğinin iyileştirilmesine yönelik moleküler ıslah stratejilerinin geliştirilmesine katkı sunabilecektir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, a total of 92 RILs derived from a cross between Capsicum annuum (long pointed pepper) and Capsicum frutescens (PI 281420) were used for mapping the mineral content, fatty acid composition, crude fat, crude ash, crude protein contents, bioactive compound levels, and antioxidant activities in pepper fruit tissues. Mapping was conducted using primers belonging to the SSR, SRAP, RAPD, and ISSR marker systems. Molecular characterization was performed with 30 primers, and 164 polymorphic markers were evaluated. Among these, statistically significant (p < 0.05) and highly explanatory (R² > 0.15) markers revealed associations with 25 markers for mineral nutrients and 35 markers for fatty acids. Additionally, 2 markers were associated with crude protein, 4 with condensed tannins, 3 with total hydrolyzable tannins, 1 with total anthocyanin content, 5 with iron chelating capacity, 7 with iron reducing capacity, 1 with alpha-tocopherol, 5 with beta-tocopherol, 1 with capsaicin, 1 with beta-carotene, 3 with coumaric acid, 2 with ferulic acid, 3 with myricetin, 5 with luteolin, 4 with quercetin, and 5 with ascorbic acid content. These findings indicate that a significant portion of the phenotypic traits is under genetic control. Particularly, the markers associated with fatty acid composition, antioxidant parameters, and bioactive compounds hold strong potential for early selection in breeding programs through MAS strategies. The results of this study are expected to contribute to the development of molecular breeding strategies aimed at enhancing both the nutritional quality and functional compound content in Capsicum species.