Soyut resmin tekstil tasarımına yansımaları ve kişisel yorumlamalar
Reflections of abstract painting on textile design and personal interpretations
  1. Tez No: 950702
  2. Yazar: BÜŞRA UĞUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ ÇELİKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Soyut Sanat, Moda, Tekstil Tasarımı, Kumaş Tasarımı, Sanat ve Tasarım İlişkisi, Abstract Art, Fashion, Textile Design, Fabric Design, Art and Design Relationship
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Modern sanatın önemli bir dalı olan soyut sanat, duygu, düşünce ve mekân algısını dinamik bir şekil, renk ve doku birliğiyle ifade ederek görsel ortamın sınırlarını genişletmiştir. Bu tezde soyut sanatın estetik ve kavramsal yönlerinin kumaş tasarımına etkisi tartışıldı ve bu alanda yaratıcı tasarım denemeleri gerçekleştirildi. Çalışma kapsamında soyut sanatın tarihsel gelişimi, temel ilkeleri incelenmiş ve bu ilkelerin tekstil tasarımına uygulanması analiz edilmiştir. Ayrıca sanat ve tekstil tasarımı arasındaki ilişki incelenerek soyut formların kumaş, desen ve tekstil ürünlerinde yeni ifade biçimleri sağlama potansiyeli araştırılmıştır. Bu çalışmanın amacı soyut sanatın tasarım sürecinde yaratıcı yollar geliştirerek modern tekstil tasarımına nasıl katkı sağlayabileceğini araştırmaktadır. Bu çalışmada nitel yöntemler kullanılmıştır. Çalışma da on bir desen hazırlanmıştır. Adobe Illustratör programında dijital ortamda metraj desen olarak hazırlanmıştır ve bütün desenler %95 polyester %5 elastan içerikli kumaşa süblime baskı tekniğiyle basılmıştır. Bu çalışmalar insanın iniş çıkışlarından ilham alınarak hazırlanmıştır. Kullanılan baskı tekniği ile eşleştirilen kumaş kalitesi çalışmaları diğer çalışmalardan ayıran özellik olmuştur. Sonuç olarak soyut sanatın tekstil tasarımına yansımasıyla oluşan ana tasarımlar kavramsal ve pratik açıdan tekstil tasarımına yeni bir bakış açısı kazandırmayı hedeflemektedir. Bu alanda üretilen tasarımlar, soyut sanatın estetik değerlerini modern tekstil tasarımına dahil ederek sanat ve uygulama yoluyla yaratıcı ürünlerin ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Elde edilen sonuçlar, soyut sanatın tasarımda nasıl ilham kaynağı olarak kullanılabileceğini göstermektedir ve tekstil tasarımına farklı bir bakış açısı sunmaktadır. Bu nedenle bu çalışma akademik ve sektörel bağlamlarda sanat ve tasarım araştırmacılarına, öğrencilere, eğitim kurumlarına, kumaş üreticilerine, tasarımcılara yardım sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Abstract art, which is an important branch of modern art, has expanded the boundaries of the visual medium by expressing emotion, thought, and spatial perception through a dynamic unity of form, color, and texture. In this thesis, the aesthetic and conceptual aspects of abstract art and their influence on fabric design were discussed, and creative design experiments were carried out in this field. Within the scope of the study, the historical development and basic principles of abstract art were examined, and the application of these principles to textile design was analyzed. In addition, the relationship between art and textile design was examined, and the potential of abstract forms to provide new forms of expression in fabric, pattern, and textile products was investigated. The aim of this study is to investigate how abstract art can contribute to modern textile design by developing creative methods in the design process. Qualitative methods were used in this study. Eleven patterns were created within the study. They were digitally prepared as meterage patterns in Adobe Illustrator, and all patterns were printed on fabric consisting of 95% polyester and 5% elastane using the sublimation printing technique. These works were prepared by taking inspiration from the ups and downs of human experience. The matching of fabric quality with the printing technique has been the feature that distinguishes the works from others. As a result, the main designs created through the reflection of abstract art on textile design aim to bring a new perspective to textile design both conceptually and practically. The designs produced in this field lead to the emergence of creative products through art and practice by incorporating the aesthetic values of abstract art into modern textile design. The results obtained show how abstract art can be used as a source of inspiration in design and offer a different perspective to textile design. Therefore, this study aims to assist art and design researchers, students, educational institutions, fabric manufacturers, and designers in both academic and sectoral contexts.