Ergenlerin duygu düzenleme becerisi ve risk alma davranışları ile psikolojik iyi oluşları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between adolescents' emotion regulation skills, risk-taking behaviors and their psychological well-being
  1. Tez No: 950732
  2. Yazar: AYLİN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN SEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenlik, Duygu Düzenleme, Pozitif Risk Alma, Psikolojik İyi Oluş, Yeniden Değerlendirme, Bastırma, Adolescence, Emotion Regulation, Positive Risk Taking, Psychological Well-being, Reappraisal, Suppression
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ERGENLERİN DUYGU DÜZENLEME BECERİSİ VE RİSK ALMA DAVRANIŞLARI İLE PSİKOLOJİK İYİ OLUŞLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ Bu araştırmanın amacı, ergenlerin duygu düzenleme becerileri ve pozitif risk alma davranışları ile psikolojik iyi oluş düzeyleri arasındaki ilişkileri belirlemektir. Araştırma, İstanbul'un Anadolu yakasında yer alan özel liseler ile özel öğretim kurslarında öğrenim gören 14–18 yaş aralığındaki 384 ergen ile yürütülmüştür. Veriler,“Demografik Bilgi Formu”,“Çocuk ve Ergenlerde Duygu Düzenleme Ölçeği”,“Ergenlerde Pozitif Risk Alma Ölçeği”ve“EPOCH Psikolojik İyi Oluş Ölçeği”aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson korelasyon analizi, regresyon analizi ve çoklu karşılaştırmalarda Tukey HSD testi kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgulara göre, bastırma stratejisi açısından cinsiyet farklılıkları görülmüş, erkeklerin bu stratejiyi daha fazla kullandığı belirlenmiştir. Ebeveynin medeni durumu yeniden değerlendirme stratejisini anlamlı etkilemiştir. Pozitif risk alma davranışları genel olarak düşük seviyededir; ancak ebeveynin öğrenim düzeyi arttıkça bu davranışlar artmaktadır. Yeniden değerlendirme stratejisi ise demografik değişkenlerden etkilenmemiştir. Korelasyon analizinde, yeniden değerlendirmenin psikolojik iyi oluşun tüm boyutları ile pozitif yönlü düşük düzeyde anlamlı ilişkisi saptanmıştır. Bastırma stratejisi, bağlılık alt boyutu ile pozitif, ilişkililik alt boyutu ile negatif yönlü düşük düzeyde anlamlı ilişkidedir. Pozitif risk alma ile bağlılık arasında pozitif yönlü zayıf düzeyde anlamlı ilişki bulunmuştur. Regresyon analizi sonuçları, yeniden değerlendirme stratejisinin psikolojik iyi oluşun anlamlı bir yordayıcısı olduğunu ortaya koymuştur. Diğer yandan, bastırma stratejisi ile pozitif risk alma davranışının psikolojik iyi oluş üzerinde anlamlı bir yordayıcı olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
EXAMINATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN ADOLESCENTS' EMOTION REGULATION SKILLS, RISK-TAKING BEHAVIORS AND THEIR PSYCHOLOGICAL WELL-BEING The aim of this study is to determine the relationships between adolescents' emotion regulation skills, positive risk-taking behaviors and psychological well-being levels. The study was conducted with 384 adolescents between the ages of 14 and 18 who were studying in private high schools and private education courses located on the Anatolian side of Istanbul. Data were collected using the“Demographic Information Form”,“Emotion Regulation Scale for Children and Adolescents”,“Positive Risk-Taking Scale for Adolescents”and“EPOCH Psychological Well-Being Scale”. The obtained data were analyzed using the independent sample t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation analysis, regression analysis and Tukey HSD test in multiple comparisons. According to the findings, gender differences were observed in terms of suppression strategy, and it was determined that men used this strategy more. The marital status of the parent significantly affected the reappraisal strategy. Positive risk-taking behaviors are generally at a low level; however, these behaviors increase as the parent's level of education increases. The reappraisal strategy was not affected by demographic variables. In the correlation analysis, a positive and low-level significant relationship was found between reappraisal and all dimensions of psychological well-being. The suppression strategy had a positive and low-level significant relationship with the commitment sub-dimension and a negative and low-level significant relationship with the relatedness sub-dimension. A positive and weakly significant relationship was found between positive risk-taking and commitment. The regression analysis results revealed that the reappraisal strategy was a significant predictor of psychological well-being. On the other hand, it was determined that the suppression strategy and positive risk-taking behavior were not significant predictors of psychological well-being.