Duygu düzenleme becerisini artırmaya yönelik psiko-eğitim programının ergenlerin sosyal medya bağımlılığı düzeyine etkisi
The effect of the psychoeducation program aimed at increasing emotion regulation skills on the level of the social media addiction among the adolescents
- Tez No: 858518
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY AYAS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Addiction, Behavior Addiction, Social Media Addiction, Emotion Regulation Skill
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırmada, duygu düzenleme becerisini artırmaya yönelik psiko-eğitim programının ergenlerin sosyal medya bağımlılığı düzeyine etkisi incelenmiştir. Araştırma 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Kocaeli ili Başiskele ilçesinde bulunan bir anadolu isesinde eğitim gören 9. 10. ve 11. sınıf öğrencilerinden oluşan toplam 486 kişi ile yapılmıştır. Çalışma grubunun seçimi için Ergenler İçin Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği Kısa Formu ve Duygu Düzenleme Ölçeği (Yeniden Değerlendirme ve Bastırma) kullanılmıştır. Ergenler İçin Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği Kısa Formu ölçeğinden 5 ve üzeri puan alan, yeniden değerlendirme duygu düzenleme becerisi puanı düşük, bastırma duygu düzenleme becerisi puanı yüksek olan 39 öğrenci arasından 30 kişilik çalışma grubu oluşturulmuştur. Araştırma gruplarına (deney n= 15, kontrol n= 15) seçkisiz atama yapılmıştır. Çalışmada 2x3'lük (deney/kontrol grupları X ön-test/son-test/izleme testi) split plot deseni kullanılmıştır. Araştırmanın duygu düzenleme becerisine ilişkin bulguları psiko-eğitim programının deney grubunda işlevsel duygu düzenleme becerisi olarak değerledirilen yeniden değerlendirme duygu düzenleme becerisinde artışa; işlevsel olmayan bastırma duygu düzenleme becerisinde ise düşüşe anlamlı düzeyde katkı sağladığını göstermektedir. Araştırmanın sosyal medya bağımlılığına ilişkin bulguları ise psiko-eğitim programına katılan öğrencilerin duygu düzenleme becerisi aracılığı ile sosyal medya bağımlılığı düzeyinde düşüşe anlamlı düzeyde katkı sağladığı görülmektedir. Yine analizler sonucunda, deney grubunun ergenler için sosyal medya bağımlılığı ölçeği kısa formu ve duygu düzenleme becerisi ölçeği (yeniden değerlendirme ve bastırma) ön-test puanları ile son-test ve izleme testi puanları arasında anlamlı bir fark olduğu, gözlenen bu farkın deney grubundaki katılımcıların lehinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Sözcük: Bağımlılık, Davranış Bağımlılığı Sosyal medya bağımlılığı, Duygu düzenleme becerisi
Özet (Çeviri)
The main purpose of the current study was to explore the impact of prepared psycho-educational program which aims increase emotional regulation skills of adolescents on social media addiction. The data was collected from a total of 486 volunteer students consisting of 9th, 10th and 11th grade students studying in an Anatolian High School located in Kocaeli province Başiskele district in Turkey in the 2021-2022 academic years. In order to determine the study group Turkish version of social media addiction scale short form for adolescents and emotion regulation scale were used. 39 students selected for study group scored 5 points or more from the social media addiction short form scale for adolescents, scored below the average in the reappraisal emotion regulation skill, and scored above the average in the suppression subscales of the emotion regulation scale. After that among 39 students 30 students were randomly selected to participated the study. Then selected participants were randomly assigned to the research groups (experimental, n= 15; control, n= 15). 2x3 (experimental/control groups X pretest/posttest/follow-up test) split plot design was used in the study. According to the findings of study, the prepared psycho-educational program significantly increased reappraisal emotion regulation skill and decreased suppression emotional regulation skill of adolescents in experimental group, former is functional while latter is dysfunctional. The main findings of the study demonstrated that psycho-education program significantly decrease the social media addiction level of adolescents in the experiment group through increasing functional emotion regulation skills. The findings also showed that there was a significant favorable difference in pre-test, post-test, and follow-up test scores of participants in experiment group both in social media addiction and functional emotion regulation skills (increase in reappraisal and decrease in suppression). This difference was not observed in the scores of participants in control group.