Al-Si alaşımlarının üretiminde kullanılan ergitme sıvı metal işlemlerinin incelenmesi
The Examination of melting-molten metal operations in the production of Al-Si alloys
- Tez No: 95075
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR KÜÇÜKKARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Al-Si alaşımları, silisyum modifikasyonu, sodyum, stronsiyum, fosfor, Al-Si alloys, silicon modification, sodium, strontium, phosphorus XI
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Bir çok alanda döküm kabiliyetlerinin yüksek oluşu nedeniyle kullanılan Al-Si alaşımlarının daha özel uygulamalarda da kullanılabilmesi için, kırılma tokluğu, çekme dayanımı ve sertlik gibi mekanik özelliklerinin artırılması zorunludur. Al-Si alaşımlarından elde edilebilecek mekanik özellikler daha çok Al-Si alaşımlarının mikroyapılan ile, mikroyapı içerisindeki silisyumun morfolojisi ve dağılımına bağlıdır. Alaşımın bileşimine göre değişen fazların morfolojileri üzerinde uygulanacak değişiklikler, mekanik özellikleri doğrudan etkileyecektir. Bu çalışmada Al-Si alaşımları grubuna dahil A332 alaşımına, silisyum fazını modifiye etmek amacıyla, Na, Sr ve P,ayn ayrı, modifikasyon ajanı olarak eklenmiştir. İçerisine modifikasyon ajanı eklenen alaşımların mikroyapılan, en etkili sonucu hangi modifikasyon ajanının vereceğini ve bu ajanların, zamana bağlı olarak, silisyum morfolojisi üzerindeki etkilerim görebilmek için, karşılaşhrılmıştır. Modifiye edilen alaşımların sertlik değerleri, Brinell(HB) cinsinden ölçülmüş ve modifiye edilmemiş alaşımlarla karşılaştırılmıştır. Çekme dayanımı değerleri ölçülmeden önce alaşımlar 225°C'de sırasıyla 2 3 ve 4 saat süre ile ısıl işleme tabi tutulmuşlardır. Mikroyapılar incelendiğinde en etkili modifikasyon ajanının Na olduğu görülmektedir. Modifikasyon ajanı olarak şarjın %1,5'i kadar tuz Na içeren tuz karışımı(%33NaF- %33MgCİ2-%33MnCİ2). kullanıldığında ile en iyi sonuç alınmıştır. Bununla beraber, şarjın %0,5'i kadar tuz karışımının kullanılması silisyum lamellerinin tamamen modifiye olarak fiber formuna geçmesine yeterli olmaktadır. Modifikasyon ajanlarının ergiyik içerisinde tutulma süreleri göz önüne alındığında, öncelikle sodyumun etkisi görülmekte ve bu etki giderek azalmaktadır. Fosfor ve stronsiyumun ergiyik içerisindeki modifikasyon etkileri ise sodyumdan daha geç başlamakta fakat etki süreleri fiber boyutu açısından, daha uzun sürmektedir
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In order to be able to use the Al-Si alloys in various specific areas, an increase in fracture toughness, tensile strength and hardness is necessary additional to the present high castability and formability characteristics of these alloys. The mechanical properties which can be obtained from the Al-Si alloys depend on the morphology and dispersion of the silicon in the microstructure of Al-Si alloys. The changes obtained in the morphology of phases as a result of the alloy composition, will directly effect the mechanical properties. In this work, Na, Sr and P are added separately as a modification agent to the A332 alloy in the group of Al-Si alloys in order to modify the silicon phase. The microstructures of the alloys in which the modification agents added, are compared, as to see which modification agent gives the most effective result. The hardness values of the modified alloys are measured in Brinell(HB) and are compared with the unmodified alloy. Before measuring the tensile strengths, alloys are heat treated at 225°C for 2, 3 and 4 hours respectively. When the microstructures are examined, it can be seen that Na is the most effective modification agent. With the use of salt mixture (33%NaF-33%MgCl2-33%MnCl2) in the proportion of 1,5% of the metal charge, the best results are obtained. The use of salt mixture in the proportion of 0.5% of the metal charge is sufficient for the silicon lamelae to be completely transformed into fibrous form. With the increasing holding time, the modification effect of sodium decreases whereas those of the phosphorus and strontium increase.