Merkezi klima sistemlerinin karşılaştırılması
The Compairson of central air conditioner systems
- Tez No: 95080
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EYÜP AKARYILDIZ, PROF. DR. DOĞAN ÖZGÜR, YRD. DOÇ. DR. NURTEN VARDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: merkezi klima sistemi, ısıtma, soğutma, iklimlendirme, hava, soğutucu akışkan XI, the main central climate system, heating, cooling, air-conditioning, air, water, refrigerant fluid
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
ÖZET Günümüzde kullanılan başlıca merkezi klima sistemleri kullanım alanları, avantajları, dezavantajları, çeşitleri ve şematik şekilleriyle birlikte incelenmiştir. Bu sistemler tüm havalı sistemler, fan-coil sistemleri ve VRV sistemleridir. Ayrıca Spilotair ve KX2 sistemlerine de değinilmiştir. Bir iş merkezi mimarisi üzerinde E20-II (Carrier) programında ısı kazancı ve ısı kaybı hesapları yapılmıştır. Çıkan sonuçlara göre bu iş merkezine tek kanallı sabit hava hacimli tüm havalı sistem ile iki borulu fan-coil sistemi uygulanmıştır. Sonuç olarak da genel bir mukayese yapılmıştır. Bu mukayesede yukarıda adı geçen merkezi klima sistemlerinin avantaj ve dezavantajları bir tablo yapılarak kıyaslanmış ve bu sistemlerin ne tür binalarda uygulanabileceğine değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This article is a report on the main central climate systems. These systems are examined carefully by their advantages, disadvantages, kinds and diagramatic figures. These systems are all-air conditioning systems, fan-coil systems and VRV (variable air volume) systems. Besides these it is mentioned in Spilotair and KX2 systems. Heat loss and heat gain calculation is made on a business building by £20-11 (Carrier) computer programme. According to these calculation results single-duct constant volume air conditioning system and two-piped fan-coil system is applied on this business building. All these results are compared generally. In this comparison the central climate system, that has been mentioned before, advantages and disadvantages are compared on a diagram and mentioned which systems it can be applied to and what kind of buildings.