My jump lab uygulamasının sıçrama, sprint, dorsifleksiyon ve yön değiştirme performanslarında referans sistemlerle karşılaştırmalı geçerlilik ve güvenilirlik değerlendirmesi
Comparative validity and reliability evaluation of the my jump lab application against reference systems in jumping, sprinting, dorsiflexion, and change of direction performance
  1. Tez No: 950811
  2. Yazar: MUHAMMET RAŞİT İNAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERHAT ÖZBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Atletik Performans, Geçerlilik ve Güvenirlik, Mobil Uygulama Değerlendirmesi, My Jump Lab, Athletic Performance, Mobile Application Assessment, My Jump Lab, Validity and Reliability
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Bu çalışmanın temel amacı, mobil tabanlı bir ölçüm aracı olan My Jump Lab uygulamasının; sıçrama yüksekliği, sprint süresi, çeviklik performansı ve ayak bileği dorsifleksiyon hareket açıklığı gibi farklı motorik testlerdeki geçerlilik ve güvenilirlik düzeylerini belirlemektir. Geleneksel laboratuvar sistemleriyle (kuvvet platformları, fotosel sistemleri, dijital inklinometre vb.) karşılaştırmalı olarak yapılan analizlerle, uygulamanın saha ortamında kullanılabilirliğine dair bilimsel temelli sonuçlar ortaya konulması hedeflenmiştir. Yöntem: Araştırmaya 18–35 yaş aralığında, düzenli fiziksel aktivite yapan 30 gönüllü sporcu katılmıştır. Katılımcılar CMJ, SJ, 10 m–20 m sprint, 505 çeviklik ve ayak bileği dorsifleksiyon testlerini tamamlamıştır. Tüm testler hem My Jump Lab hem de referans sistemlerle eş zamanlı olarak uygulanmıştır. Elde edilen veriler ICC, Pearson korelasyon katsayısı ve Bland-Altman analizleriyle değerlendirilmiştir. Bulgular: My Jump Lab, CMJ ve SJ testlerinde OptoJump sistemiyle yüksek düzeyde uyum göstermiş; HKS ve SY ölçümleri ICC = .98 ve r = .97 gibi değerlerle güvenilir ve tekrarlanabilir bulunmuştur. Sprint testlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklar gözlenmiş (p < .05), ancak bu farkların pratikte ihmal edilebilir düzeyde olduğu belirlenmiştir (Hedge's g < .20). Dorsifleksiyon testlerinde gonyometre ile yapılan karşılaştırmalarda yüksek korelasyon (r = .95) ve sınırlı ölçüm sapması elde edilmiştir. Bulgular, uygulamanın saha ortamında kullanılabilirliğini destekleyen istatistiksel temelli güçlü kanıtlar sunmaktadır. Sonuç: My Jump Lab, sıçrama yüksekliği, sprint süresi, çeviklik ve ayak bileği dorsifleksiyonu gibi motorik performans parametrelerinin değerlendirilmesinde; taşınabilir, geçerli ve güvenilir bir alternatiftir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to determine the validity and reliability of the mobile-based My Jump Lab application in assessing jump height, sprint time, agility, and ankle dorsiflexion. Comparative analyses with laboratory systems (OptoJump, photocell systems, goniometer, etc.) were conducted to evaluate the application's utility in field settings. Methods: Thirty physically active volunteers aged 18–35 participated in the study. Participants completed CMJ, SJ, 10 m–20 m sprint, 505 change of direction, and ankle dorsiflexion (dominant and non-dominant leg) tests. All tests were conducted simultaneously using both My Jump Lab and standard reference systems. Data were analyzed using ICC, Pearson correlation, and Bland-Altman methods. Results: My Jump Lab showed strong agreement with OptoJump in CMJ and SJ tests; flight time (FT) and jump height (JH) were reliable and repeatable (ICC = .98, r = .97). While statistical differences emerged in sprint tests (p < .05), they were practically negligible (Hedge's g < .20). Dorsiflexion tests compared with the goniometer showed high correlation (r = .95) and limited bias. These findings provide strong statistical evidence for the application's field usability. Conclusion: My Jump Lab is a portable, valid, and reliable tool for evaluating motor performance parameters such as jump height, sprint speed, agility, and ankle dorsiflexion.