Aşım sezonundaki akkaraman ırkı koyunlarda kısa süreli progesteron uygulamasından sonra ecg ile eş zamanlı hcg enjeksiyonunun bazı fertilite parametrelerine etkisi
The effect of concurrent hcg and ecg injection on certain fertility parameters following short-term progesterone treatment in akkaraman ewes during the breeding season
  1. Tez No: 950832
  2. Yazar: MERVE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA KAYA, PROF. DR. MEHMET CENGİZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Akkaraman koyunu, üreme mevsimi, senkronizasyon, eCG, hCG, Akkaraman sheep, breeding season, synchronisation, eCG, hCG
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada üreme mevsiminde bulunan Akkaraman koyunlarında kısa süreli progesteron temelli senkronizasyon protokolünde eCG ile eş zamanlı hCG enjeksiyonunun fertilite parametrelerine etkisinin araştırılması amaçlandı. Çalışmada 110 adet Akkaraman ırkı koyun ve 10 adet Akkaraman ırkı koç kullanıldı. Senkronizasyon protokollerine başlamadan 40 gün önce koçlar sürüden ayrıldı. Koyunlar üç gruba ayrıldı ve tüm koyunlara progesteron emdirilmiş sünger (20 mg flugeston acetat) özel aplikatörü aracılığıyla vajinaya yerleştirildi (0. gün). İntravajinal süngerler çıkarılmadan bir gün önce (6. gün) ve çıkarıldığı gün (7. gün) tüm koyunlara kloprostenol kas içi uygulandıktan sonra birinci gruptaki koyunlara 400 IU eCG ve 200 IU hCG, ikinci gruptaki koyunlara 400 IU eCG, üçüncü gruptaki koyunlara ise yalnızca 200 IU hCG kas içi olarak uygulandı. Çalışmanın 8. günü koçlar sürüye dahil edildi. Koç katımını takiben 6 saat aralıklarla, en az yarım saat süreyle 5 gün boyunca östrüs belirtileri takip edildi ve östrustaki koyunlardan kan alındı. Çiftleşmeyi takip eden 30±3. gün transrektal ultrasonografi ile gebelik muayeneleri yapıldı. Östrus ve gebelik oranları en yüksek Grup I'de görülmesine rağmen, gruplar arasında istatistiksel fark saptanmadı (P>0,05). Östrus oranları gruplarda sırasıyla (Grup I, Grup II, Grup III) %94,59, %91,60, %86,10 olarak tespit edildi. Gebelik oranları ise gruplarda sırasıyla %86,50, %80,55, %75 olarak saptandı. Sunulan çalışmada kuzulama oranları gruplarda sırasıyla %93,75, %96,55, %88,80 (P>0,05), kuzu verimi ise sırasıyla 1,76, 1,50, 1,20 olarak belirlendi. Çoğul kuzulama oranları gruplarda sırasıyla %56,60, %42,85, %20,83 (P=0,008) ikizlik oranı ise sırasıyla %46,6, %35,7, %20,83 olarak saptandı (P=0,008). Sonuç olarak bu çalışmada, üreme mevsiminde bulunan Akkaraman ırkı koyunlara kısa süreli progesteron uygulamasını takiben uygulanan eCG ile eş zamanlı hCG enjeksiyonunun, östrus ve gebelik oranları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi bulunmazken, kuzulama oranlarını anlamlı düzeyde artırdığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effects of simultaneous eCG and hCG injections on fertility parameters in a short-term progesterone-based synchronization protocol in Akkaraman ewes during the breeding season. 110 Akkaraman ewes and 10 Akkaraman rams were used in the study. The rams were separated from the flock 40 days before the initiation of the synchronization protocols. The ewes were divided into three groups, and a progesterone-impregnated sponge (20 mg flugestone acetate) was inserted into the vagina using a special applicator (day 0). Cloprostenol was administered intramuscularly to all ewes the day before (day 6) and on the day (day 7) the intravaginal sponges were removed. The ewes in the first group received 400 IU eCG and 200 IU hCG intramuscularly, the ewes in the second group received 400 IU eCG, and the ewes in the third group received only 200 IU hCG. The rams were incorporated into the flock on day 8 of the study. Following mating, signs of estrus were monitored at 6-hour intervals for at least half an hour for 5 days, and blood was taken from estrus ewes. Pregnancy examinations were performed using transrectal ultrasonography on the 30±3rd day following mating. Although estrus and pregnancy rates were highest in Group I, no statistically significant difference was found between the groups (P>0.05). estrus rates were determined as 94.59%, 91.60%, and 86.10% in the groups (Group I, Group II, Group III), respectively. Pregnancy rates were determined as 86.50%, 80.55%, and 75% in the groups, respectively. In the present study, lambing rates were determined as 93.75%, 96.55%, and 88.80% (P>0.05), and lamb yields were determined as 1.76, 1.50, and 1.20, respectively. Multiple lambing rates were 56.60%, 42.85%, and 20.83% (P=0.008), respectively, and twinning rates were 46.6%, 35.7%, and 20.83% (P=0.008). In conclusion, this study demonstrated that simultaneous hCG injection with eCG administered to Akkaraman sheep during the breeding season had no statistically significant effect on estrus and pregnancy rates, but significantly increased lambing rates.