Glukonolakton ve- N-allitioüre tek kristallerindeki radyasyon hasarlarının EPR spektroskopisi ile belirlenmesi
Determination of radiation damage in gluconolactone and N-allylthiourea single crystals by EPR spectroscopy
- Tez No: 950831
- Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: EPR, ESR, serbest radikal, aşırı ince-yapı etkileşim sabiti, spektroskopik yarılma faktörü, EPR, ESR, free radical, hyperfine coupling constant, spectroscopic splitting factor
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu tez, N-allitioüre (C₄H₈N₂S) ve glukonolakton (C₆H₁₀O₆) toz örnekleri üzerinde yapılan EPR (Elektron Paramanyetik Rezonans) ölçümlerini kapsamaktadır. Örnekler, uygun çözücülerle çözeltiler oluşturularak laboratuvar ortamında yavaş buharlaştırma yöntemiyle tek kristallere dönüştürüldü. Elde edilen kristaller, ışınları ile ışınlandı ve EPR spektrumları kaydedildi. N-allitioüre tek kristali, ışınları ile ışınlandığında bir vinil radikali oluştuğuna karar verildi. N-allitioüre vinil radikali için aşırı ince yapı sabiti ve spektroskopik yarılma faktörü olarak belirlenmiştir. Glukonolakton ışınları ile ışınlandığında bir anyon radikali oluştu. Glukonolakton anyon radikali için spektroskopik yarılma faktörü ve aşırı ince yapı sabitleri sırasıyla , olarak bulundu. Her iki radikalin spektroskopik yarılma ve aşırı ince yapı sabitleri, açısal olarak anizotropik özellik göstermektedir. Anizotropik etkileşim sergileyen tüm radikallerin aşırı ince yapı etkileşim tensörleri ile g-tensörleri, en küçük kareler yöntemiyle hesaplanmıştır. Bu tensörlerin doğrultu kosinüsleri, özel bir bilgisayar yazılımı aracılığıyla belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, literatürle uyumlu olup, bu çalışma paramanyetik maddelerin karakterizasyonuna dair önemli veriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis covers EPR (Electron Paramagnetic Resonance) measurements performed on N-allylthiourea (C₄H₈N₂S) and gluconolactone (C₆H₁₀O₆) powder samples. The samples were converted into single crystals by slow evaporation method in laboratory environment by preparing solutions with suitable solvents. The obtained crystals were irradiated with rays and EPR spectra were recorded. It was decided that a vinyl radical was formed when N-allylthiourea single crystal was irradiated with rays. It was determined that the hyperfine structure constant was determined as a_vinil=14,26 G and the spectroscopic splitting factor as g_av=2,002716 for the N-allylthiourea vinyl radical. When gluconolactone was irradiated with rays, an anion radical was formed. The spectroscopic splitting factor and hyperfine structure constants for gluconolactone anion radical were found to be g_av=2,004881, a_((CH)_β )=23,62 G,〖 a〗_((CHOH)_γ )=6,85 G , respectively. The spectroscopic splitting and hyperfine structure constants of both radicals show angular anisotropic properties. Hyperfine structure interaction tensors and g-tensors of all radicals exhibiting anisotropic interactions were calculated by the least squares method. The direction cosines of these tensors were determined by a special computer software. The obtained results are consistent with the literature and this study provides important data on the characterization of paramagnetic materials.