Mamografi taramasında uygulanan duygusal özgürleşme tekniği'nin algılanan ağrı, durumsal kaygı ve memnuniyet üzerine etkisi
The effect of emotional freedom technique applied in mammography screening on perceived pain, situational anxiety and satisfaction
- Tez No: 950885
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANDAN ÖZCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Duygusal Özgürleşme Tekniği, Kaygı, Mamografi, Memnuniyet, Durumluk kaygı, Ebe hemşireler, Hasta memnuniyeti, Anxiety, Emotional Freedom Technique, Mammography, Pain, Satisfaction, Ağrı, State anxiety, Nurse midwives, Patient satisfaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, mamografi taramasında uygulanan Duygusal Özgürleşme Tekniği'nin (EFT) kadınların algılanan ağrı, durumsal kaygı ve memnuniyet düzeyleri üzerindeki etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Kasım 2024 - Mayıs 2025 tarihleri arasında Pendik İlçe Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) kurumunda yürütülmüştür. Katılımcılar basit rastgele örnekleme yöntemiyle EFT grubu (n=47) ve kontrol grubuna (n=47) ayrılmıştır. Veriler; İşlem Öncesi ve Sonrası Bilgi Formu, Durumluk Kaygı Envanteri, Görsel Analog Ölçeği, Subjektif Deneyim Birimi Skalası, Yaşam Bulguları İzlem Formu ile toplanmıştır. EFT grubuna mamografi öncesi 20-30 dakika EFT uygulanmış; kontrol grubuna ise rutin bilgilendirme yapılmıştır. Bulgular: Gruplar arasında sosyodemografik özellikler açısından anlamlı fark saptanmamıştır. EFT grubunun işlem sonrası Durumluk Kaygı Envanteri puanları ve işlem sırasındaki ve sonrasındaki ağrı düzeyleri kontrol grubuna kıyasla anlamlı şekilde daha düşük; memnuniyet düzeyleri ise daha yüksek bulunmuştur (p<0,001). EFT müdahalesi, ikinci ve üçüncü ölçümlerde sistolik kan basıncında (p=0,017; p=0,049) ve vücut ısısında (p<0,001; p=0,002) düşüşe; oksijen satürasyonunda ise artışa (p<0,001) yol açmıştır. Ayrıca, EFT grubunda ikinci ölçümde diyastolik kan basıncında anlamlı bir azalma saptanmıştır (p=0,043). Sonuç: Duygusal Özgürleşme Tekniği, mamografi taramasına katılan kadınlarda ağrı ve kaygıyı azalttığı, memnuniyeti artırdığı; ayrıca bazı yaşam bulgularında (kan basıncı, vücut ısısı, oksijen satürasyonu) olumlu değişikliklere yol açtığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to examine the effects of Emotional Freedom Technique (EFT) applied during mammography screening on perceived pain, state anxiety, and satisfaction levels among women. Materials and Methods: The study was conducted between November 2024 and February 2025 at the Cancer Early Diagnosis, Screening, and Training Center (KETEM), affiliated with the Pendik District Health Directorate. Participants were selected using a simple random sampling method, resulting in a total of 94 women, with 47 in the EFT group and 47 in the control group. Data were collected using the Pre- and Post-Procedure Information Form, State Anxiety Inventory, Visual Analog Scale, Subjective Units of Experience, and Vital Signs Monitoring Form. The EFT group received a 20-30 minute EFT intervention before mammography, while the control group received routine care. Results: No significant differences were found between the groups in terms of sociodemographic characteristics. The EFT group's post-procedure State Anxiety Inventory scores, as well as their pain levels during and after the procedure, were significantly lower compared to the control group; whereas their satisfaction levels were significantly higher (p<0.001). The EFT intervention led to a decrease in systolic blood pressure at the second and third measurements (p=0.017; p=0.049) and in body temperature (p<0.001; p=0.002), while oxygen saturation levels increased (p<0.001). In addition, a significant reduction in diastolic blood pressure was observed in the EFT group at the second measurement (p=0.043). Conclusion: EFT was found to reduce pain and anxiety, increase satisfaction, and lead to favorable changes in certain vital signs (blood pressure, body temperature, and oxygen saturation) in women undergoing mammography screening.