Meme kanseri farkındalık eğitiminin kırsalda yaşayan kadınların taramaya yönelik inançlarına etkisi
The effect of breast cancer awareness education on the beliefs of rural women about screening
- Tez No: 966485
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZELİHA YELDA ÖZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, farkındalık eğitimi, kırsal kesim kadınları, tarama davranışı, Breast cancer, awareness training, rural women, screening behaviour
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Meme Kanseri Farkındalık Eğitiminin Kırsalda Yaşayan Kadınların Taramaya Yönelik İnançlarına Etkisi Amaç: Bu çalışmanın amacı, kırsal kesimde yaşayan kadınlara uygulanan meme kanseri farkındalık eğitiminin, kadınların meme kanseri taramasına ilişkin inanç, tutum ve farkındalık düzeyleri üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Materyal ve Metod: Bu araştırma, girişimsel tipte, kendi kendine kontrollü yarı deneysel bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Çalışmanın evrenini; Adana ili Feke ilçesinde yaşayan 40-69 yaş arası 481 kadın, örneklemini ise çalışmaya katılmayı kabul eden 286 kadın oluşturmuştur. Katılımcılara ön test olarak meme kanseri tarama inançları ölçeği ve sosyodemografik veri formu yüz yüze uygulanmış, ardından T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan dört kısa eğitim videosu izletilmiştir. Dört hafta sonra, eğitim müdahalesinin etkisini değerlendirmek için aynı ölçek tekrar uygulanmıştır. Bulgular: Katılımcıların ortalama yaşı 58,32±8,27 idi, %95,8'i evli, %92,3'ü ev hanımı ve %96,2'si lise eğitim seviyesinin altındaydı. Eğitimden sonra inanç puanlarında önemli bir artış gözlendi (52,60±13,61'den 59,79±16,29'a; p < 0,001).“Mamografi engelleri”alt boyutunda da belirgin bir iyileşme gözlemlendi (p < 0,001). En büyük artış 40-49 yaş grubunda, bekar bireylerde, düşük gelirli, düşük eğitimli ve ilaç kullanmayanlarda gözlendi. Sonuç: Meme kanseri farkındalık eğitimi, kırsal bölgelerde yaşayan kadınların meme kanseri taramasına ilişkin inançlarını olumlu yönde etkiledi. Eğitimin etkisi, özellikle eğitim düzeyi ve sosyoekonomik durumu düşük olan kişilerde belirgindi. Bu nedenle, tarama programlarının etkinliğini artırmak için, düşük okuryazarlık düzeylerine uyarlanmış, topluma dayalı ve kültürel açıdan uyarlanmış eğitim müdahaleleri yaygınlaştırılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effect of Breast Cancer Awareness Education on the Beliefs of Rural Women About Screening Aim: The aim of this study was to evaluate the effect of breast cancer awareness training applied to rural women on their beliefs, attitudes and awareness levels regarding breast cancer screening. Materials and Methods: This study was designed as an interventional, self-controlled, quasi-experimental study. The population of the study consisted of 481 women aged 40-69 years living in Feke district of Adana province and the sample consisted of 286 women who agreed to participate in the study. The participants were administered the breast cancer screening beliefs scale and sociodemographic data form face-to-face as a pretest, followed by four short educational videos prepared by the Turkish Ministry of Health. Four weeks later, the same scale was administered again to evaluate the effect of the educational intervention. Results: The mean age of the participants was 58.32±8.27 years, 95.8% were married, 92.3% were housewives, and 96.2% had less than high school education. A significant increase in belief scores was observed after training (from 52.60±13.61 to 59.79±16.29; p < 0.001). A significant improvement was also observed in the“barriers to mammography”subscale (p < 0.001). The greatest increase was observed in the 40-49 age group, single individuals, low income, low education and non-medication users. Conclusion: Breast cancer awareness training had a positive effect on rural women's beliefs about breast cancer screening. The effect of education was particularly pronounced among women with low educational and socioeconomic status. Therefore, to improve the effectiveness of screening programmes, community-based and culturally adapted educational interventions tailored to low literacy levels could be expanded.