Bitki yetiştirme ortamı olarak kullanılan materyallerden pomzanın toprak fiziksel özellikleri üzerine etkisi
Effect of pumice used as plant growing medium on soil physicalproperties
- Tez No: 950886
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILDIRIM CANBOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pomza, hacim ağırlığı, hava ve su geçirgenliği, spesifik yüzey, evaporasyon, toprak nem karakteristik parametreleri, Pumice, bulk density, air and water permeability, specific surface area, evaporation, soil moisture characteristics parameters
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu araştırma, toprak ve pomza karışımlarından hazırlanan bitki yetiştirme ortamlarının, fiziksel ve hidrolik özellikleri üzerine pomzanın etkilerini değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür. Yöntem: Toprak ve pomza arasındaki fiziksel ve hidrolik özelliklerin değerlendirilmesinde hacim ağırlığı, tane yoğunluğu, toplam porozite, hava ve su geçirgenliği, spesifik yüzey, evaporasyon ve toprak nem karakteristik parametreleri çalışılmıştır. Araştırmada killi tın bünyeli toprak örneği ile Erzurum Pasinler yöresine ait açık gri renkli pomza kullanılmıştır. Pomzadan üç fraksiyon (2-1 mm; 1-0,5 mm ve 0,5-0,25 mm) hazırlanmış, her fraksiyondan da %0; %20; %40; %60 ve %100 oranlarında pomza kullanılarak toprak-pomza ortamları oluşturulmuştur. Bulgular: Pomza fraksiyonlarının farklı oranlarda bulunduğu ortamlardaki pomza oranının artırılması, hacim ağırlığını düşürmüş, toplam porozitenin artmasını sağlamıştır. Ayrıca hava ve su geçirgenliği değerlerinde artış olduğu kaydedilmiştir. Ortamdaki pomzanın tane boyutundaki azalması ve pomza oranının artması, toplam gözenek yüzey alanında azalmaya neden olmuştur. Karışımdaki pomza oranının artması, genel olarak evaporasyon sürecindeki nem kaybının toprak örneğine göre daha yavaş olmasını sağlamıştır. Toprak, nem sabitelerinden, doygun durum (pF 0) ve tarla kapasitesi (pF 2,54) her üç pomza fraksiyonunda da toprak örneğine göre artmıştır. Devamlı solma noktası (pF 4,2) nem içeriği değerleri bakımından, %60 pomza katkılı ortamların devamlı solma noktası değerleri, diğer ortamlara göre daha düşük bulunmuştur. Ancak diğer ortamlarda belirgin bir değişim kaydedilmemiştir. Sonuç: Elde edilen sonuçlara göre pomza hem farklı tane iriliği hem de gözenekli yapısı nedeniyle bitki yetiştirme ortamlarında önemli kullanım fırsatlarına sahip olacağı kaydedilmiştir. Pomzanın kullanıldığı yetiştirme ortamlarında, ortam hacim ağırlığı, hava ve su geçirgenliği, gözenek büyüklük dağılımı ve su tutma kapasitesi üzerine olumlu etkileri kaydedilmiştir. Pomzanın, hava ve su geçirgenliğine, ortamdaki fazla suyun drene olmasına, yarayışlı nemyun depolanmasına dolayısıyla uygun bir hava su düzeninin oluşumuna katkı sağladığı belirlenmiştir. Evaporasyon sürecindeki su kaybının pomza katkılı ortamda toprağa göre, daha az olması ve yarayışlı nemin daha uzun süre ortamda kalabilmesi, suyun bitkiler tarafından daha etkin kullanılmasını sağlaması bakımından önemli olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: This research was carried out for determining the effects of pumice on the physical and hydraulic properties of plant growth media prepared from soil and pumice mixtures. Method: In the evaluation of physical and hydraulic properties between soil and pumice, bulk density, particle density, total porosity, air and water permeability, specific surface area, evaporation and soil moisture characteristics parameters were studied. In the study, clay loam soil sample and light gray pumice from Erzurum Pasinler region were used. Three fractions (2-1 mm; 1-0,5 mm and 0,5-0,25 mm) were prepared from pumice, and soil-pumice environments were created by using pumice from each fraction at 0%; 20%; 40%; 60% and 100% rates. Findings: Increasing the pumice ratio in the medium where pumice fractions are present in different ratios has reduced the bulk density and increased the total porosity. In addition, an increase in air and water permeability values has been recorded. The decrease in the particle size of the pumice in the medium and the increase in the pumice ratio have caused a decrease in the total pore surface area. The increase in the pumice ratio in the mixture has generally ensured that the moisture loss during the evaporation process is slower compared to the soil sample. From the soil moisture constants, the saturated state (pF 0) and field capacity (pF 2.54) have increased in all three pumice fractions compared to the soil sample. In terms of the moisture content values of the permanent wilting point (pF 4.2), the permanent wilting point values of the media with 60% pumice addition were found to be lower than the other media. However, no significant change was recorded in the other media. Results: The results indicated that pumice will have significant usage opportunities in plant growing media due to both its different grain size and porous structure. In the growing media where pumice is used, its positive effects on bulk density, air and water permeability, pore size distribution and water holding capacity were recorded. It was determined that pumice contributes to air and water permeability, drainage of excess water in the environment, storage of useful water and therefore the formation of a suitable air-water system. The fact that water loss during the evaporation process is less in the environment with pumice compared to soil and that useful water can remain in the environment for a longer time will be important in terms of ensuring more effective use of water by plants.