Geçici ve kalıcı konjenital hipotiroidizm hastalarının izlem sonuçlarının retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of follow-up outcomes in patients with transient and permanent congenital hypothyroidism
  1. Tez No: 950951
  2. Yazar: BETÜL ÖZELER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE DERYA BULUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Konjenital hipotiroidi, Geçici Hipotiroidi, Kalıcı Hipotiroidi, Levotiroksin, Preterm, Tiroid Stimülan Hormon, Congenital hypothyroidism, Levothyroxine, Permanent hypothyroidism, Preterm, Thyroid-stimulating hormone, Transient hypothyroidism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Kliniğimizde konjenital hipotiroidi ile takip edilen hastalarda, geçici veya kalıcı hipotiroidiyi öngörebilecek parametreleri değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Endokrin Kliniğinde konjenital hipotiroidizm ile takip edilen hastalar dahil edildi. Hastaların doğum haftası, doğum ağırlığı ve SDS değeri, cinsiyet, başvuru anındaki vücut ağırlığı, annede tiroid hastalığı ve hastalığa yönelik ilaç kullanımı, tedavi başlangıç günü, tanı anındaki TSH ve sT4 değeri, başlangıç levotiroksin dozu, birinci ve altıncı aylardaki TSH ve sT4 değerleri, ilk dört yıldaki TSH ve sT4 değerleri; birinci, ikinci ve üçüncü yıllardaki levotiroksin tedavi dozu, tanı anındaki tiroid ultrasonografi sonuçları, birinci ve ikinci yıldaki Denver Gelişimsel Tarama Testi sonuçları değerlendirildi. Bulgular: Hastalarımızın %24.8'i geçici, %75.2'si kalıcı hipotiroidiydi. Geçici ve kalıcı hipotiroidi arasında tanı TSH ve sT4 değerleri arasında istatistiksel anlamlı fark yoktu ancak takipteki dört yılda TSH değerleri geçici grupta istatistiksel anlamlı daha düşük bulundu. Birinci, ikinci ve üçüncü yıllarda verilen tedavi dozu geçici grupta anlamlı olarak daha düşük bulundu. Hastalarda ikinci yılda kalıcı hipotiroidiyi öngören levotiroksin dozu eşik değeri 1.25 mcg/kg/gün olarak saptandı. Hastaların %17.8'i preterm %82,2'si ise term bebeklerdi. Bu iki grupta kalıcı ve geçici hipotiroidi açısından istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Preterm olgularda kalıcı hipotiroidiyi öngören levotiroksin dozu birincil yılda 1.15 mcg/kg/gün, ikinci yılda 1.45 mcg/kg/gün olarak saptandı. Yalnızca iki olguda ilk yıl Denver Gelişimsel Tarama Testi sonucu 'şüpheli' sonuçlanmışken, ikinci yılda tüm hastaların sonuçları 'normal' bulundu. Sonuç: Çocuklarda tanı TSH ve sT4 değerleri kalıcı hipotiroidiyi öngören belirteçler değildir. Ancak tedavi sonrası dört yıldaki TSH değerleri geçici grupta anlamlı olarak daha düşüktür. Birinci ve ikinci yıllarda verilen levotiroksin dozu, kalıcı hipotiroidilerde istatistiksel anlamlı daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the parameters that may predict permanent or transient hypothyroidism in patients followed up for congenital hypothyroidism in our clinic. Materials and Methods: Patients diagnosed with congenital hypothyroidism and followed at the Pediatric Endocrinology Clinic of Ankara Atatürk Sanatorium Training and Research Hospital were included in the study. Data collected included gestational age, birth weight and corresponding SDS, sex, weight at presentation, maternal thyroid disease and related medication use, age at treatment initiation, TSH and free T4 levels at diagnosis, initial levothyroxine dose, TSH and free T4 levels at the 1st and 6th months, and throughout the first four years of follow-up. Levothyroxine doses at the 1st, 2nd, and 3rd years; thyroid ultrasonography findings at diagnosis; and Denver Developmental Screening Test (DDST) results at the 1st and 2nd years were also recorded. Results: Among the patients, 24.8% were classified as having transient hypothyroidism, while 75.2% had permanent hypothyroidism. No statistically significant difference was found in TSH and free T4 levels at diagnosis between the two groups. However, TSH levels over the four-year follow-up period were significantly lower in the transient group. Levothyroxine doses in the 1st, 2nd, and 3rd years were significantly lower in the transient hypothyroidism group. The levothyroxine dose predictive of permanent hypothyroidism in the 2nd year was determined to be 1.25 mcg/kg/day. Among the patients, 17.8% were preterm and 82.2% were term infants; no significant difference in hypothyroidism type was found between these groups. In preterm infants, the threshold levothyroxine doses predictive of permanent hypothyroidism were 1.15 mcg/kg/day in the 1st year and 1.45 mcg/kg/day in the 2nd year. Only two patients showed“suspicious”DDST results in the 1st year, while all had“normal”outcomes in the 2nd year. Conclusion: TSH and free T4 levels at the time of diagnosis are not reliable indicators for predicting permanent hypothyroidism in children. However, TSH levels during the four-year follow-up period were significantly lower in the transient group. Levothyroxine doses in the 1st and 2nd years were significantly higher in the permanent hypothyroidism group.