Kök kanallarında farklı antioksidan ajan kullanımının kalsiyum silikat esaslı kök kanal patının bağlanma dayanımına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of different antioxidant agents on the bond strength of calcium silicate-based root canal sealer in root canals
- Tez No: 950976
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN TÜFENKÇİ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: EDTA, Glikolik asit, Proantosiyanidin, push out, Sodyum askorbat, EDTA, Glycolic acid, Proanthocyanidin, Push-out, Sodium ascorbate
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada iki farklı antioksidan ajan (proantosiyanidin (PA) ve sodyum askorbat (SA)) ve şelasyon ajanının (Etilen diamin tetra asetik asit (EDTA) ve glikolik asit (GA)) kalsiyum silikat esaslı kök kanal patının (Totall Fill) bağlanma dayanımına etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: 84 adet tek köklü, çürüksüz alt premolar diş seçilmiş ve kök uzunlukları 13 mm olacak şekilde dekoronize edilmiştir. Ardından NIC Reciproc R25 ve R40 eğeleri ile kök kanal preparasyonu yapılmıştır. Örnekler iki farklı antioksidan ajan ve iki farklı şelasyon ajanına göre 6 gruba ayrılmıştır: Grup 1 (Sodyum hipoklorit (NaOCl) +EDTA), Grup 2 (NaOCl+GA), Grup 3 (NaOCl+ PA+EDTA), Grup 4 (NaOCl+PA+GA), Grup 5 (NaOCl+SA+EDTA), Grup 6 (NaOCl+ SA+GA). Belirtilen irrigasyon protokolleri uygulandıktan sonra Total fill kanal patı ve gutta perka ile kök kanal dolumu yapılmıştır. 1 haftanın ardından örneklerden apikal konstrüksiyondan itibaren 4 ve 9 mm seviyelerden 2 mm kalınlığında kesitler alınmıştır. Kesitlere apikoronal yönde push-out testi uygulanmış ve bağlanma dayanımı değerleri hesaplanmıştır. Verilerin normal dağılıma uygunluğu Shapiro Wilk testi ile incelenmiştir. Test sonucuna göre Üç Yönlü Varyans Analizi testi kullanılmıştır. Anlamlı fark bulunan gruplarda farkın hangi gruptan kaynaklandığını belirlemek için post-hoc Tukey testi kullanılmıştır. Sonuçlar %95 güven aralığında, anlamlılık p0,05). PA kullanılan gruplarda, diğer gruplara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek bağlanma değerleri belirlenmiştir (p0,05). Sonuç: PA bağlanma dayanımını arttırmış, GA ile EDTA benzer sonuç göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: In this study, the aim was to investigate the effects of two different antioxidant agents (proanthocyanidin (PA) and sodium ascorbate (SA)) and chelating agents ( Ethylene diamine tetraacetic acid (EDTA) and glycolic acid (GA)) on the bond strength of calcium silicate-based root canal sealer (Total Fill). Materials and Methods: Eighty-four single-rooted, caries-free mandibular premolar teeth were selected and decoronated to a root length of 13 mm. Root canal preparation was then performed using NIC Reciproc R25 and R40 files. The samples were divided into six groups based on two different antioxidant agents and two different chelating agents: Group 1 (sodium hypochlorite (NaOCl ) + EDTA), Group 2 (NaOCl + glycolic acid), Group 3 (NaOCl + PA + EDTA), Group 4 (NaOCl + PA + GA), Group 5 (NaOCl + SA + EDTA), and Group 6 (NaOCl + SA + GA). After the specified irrigation protocols, the root canals were filled with Total Fill sealer and gutta-percha. After one week, 2 mm thick sections were obtained from the apical construction at 4 mm and 9 mm levels. Push-out testing was applied to the sections in the apicocoronal direction, and the bond strength values were calculated. The normality of the data was assessed using the Shapiro-Wilk test. Based on the test result, a Three-Way Analysis of Variance (ANOVA) was performed. For groups with significant differences, a post-hoc Tukey test was used to identify which groups contributed to the difference. The results were evaluated with a 95% confidence interval, and significance was determined at p 0.05). Groups treated with PA exhibited significantly higher bond strength values compared to the other groups (p < 0.05). The difference between the groups treated with SA and those without antioxidant treatment was not statistically significant (p > 0.05). Conclusion: PA increased bond strength, while GA and EDTA showed similar results.