Kalsiyum hidroksit ve diklofenak sodyumun postoperatif endodontik ağrı üzerine etkisinin değerlendirilmesi: Randomize kontrollü çift kör klinik çalışma
The effects of calcium hydroxide and diclofenac sodium on post-operative endodontic pain: A randomized controlled double-blind clinical trial
- Tez No: 950975
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN TÜFENKÇİ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Apikal periodontitis, Kalsiyum hidroksit, Diklofenak sodyum, Postoperatif ağrı, Apical periodontitis, Calcium hydroxide, Diclofenac sodium, Postoperative pain
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmanın amacı, irreversibl pulpitis ve semptomatik apikal periodontitisli dişlerde kanal içi medikament olarak kalsiyum hidroksit (CH), diklofenak sodyum (DCS) ve CH ile DCS'nin kombine halinde kullanımının postoperatif endodontik ağrı üzerindeki etkilerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmaya, semptomatik geri dönüşümsüz pulpitis veya semptomatik apikal periodontitis tanısı almış, birinci veya ikinci mandibular molar dişi bulunan 90 katılımcı dahil edilmiştir. Katılımcılar, kanal içi medikament (CH, DCS veya CH+DCS) kullanımına göre (n=30) rastgele üç gruba ayrılmıştır. Katılımcılardan, ilk ziyaretten sonraki 7 gün içerisinde ağrı şiddetlerini görsel analog skala (GAS) ölçeği kullanarak“sıfır”,“hafif”,“orta”,“şiddetli”veya“çok şiddetli”olarak derecelendirmeleri istenmiştir. Ayrıca, hastalardan, reçetelenen analjezik ilaç tabletlerinin sayısını kaydetmeleri talep edilmiştir. İstatistiksel analizler, Kruskal Wallis testi, Friedman testi, Wilcoxon işaretli sıralama testi ve Ki-kare testi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Anlamlılık düzeyi 0.05 olarak belirlenmiştir. Bulgular: Yedi günlük takip sonrasında 90 hasta analiz edilmiştir. Ağrı skorları, ilk seanstan sonra tüm medikament gruplarında, preoperatif döneme kıyasla anlamlı bir şekilde azalmıştır (p< 0.05). DCS, yalnızca kullanıldığında, DCH+CH ve CH'ye kıyasla postoperatif ağrıyı daha etkili bir şekilde azaltmıştır (p< 0.05). Ayrıca, DCH+CH kombinasyonu, CH'ye kıyasla daha etkili olmuştur (p < 0.05). Postoperatif analjezik kullanım oranı gruplar arasında benzer bulunmuştur (p > 0.05). Sonuç: Sonuç olarak kanal içi medikament olarak DCS'nin tek başına kullanılması, CH ile kombinasyonuna ve yalnızca CH'e kıyasla postoperatif ağrıyı azaltmada daha etkilidir. Limitasyonlar dahilinde DCS'nin, CH'e alternatif bir kanal içi medikament olarak değerlendirilmesi mantıklı görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: The aim of this study is to compare the effects of using calcium hydroxide (CH), diclofenac sodium (DCS), and a combination of CH and DCS as intracanal medicaments on post-operative endodontic pain in teeth with irreversible pulpitis and symptomatic apical periodontitis. Materials Methods: This study included 90 participants with one first or second mandibular molar with symptomatic irreversible pulpitis or symptomatic apical periodontitis. They were randomly divided into three groups according to the intracanal medicament (CH, DCS, or CH+DCS) (n=30). The participants were ask to rate their pain intensity on a visual analog scale (VAS) as none, mild, moderate, severe or very severe after the 7 days following first visit. Patients were also asked to record the number of prescribed analgesic medication tablets taken. Statistical analysis were performed using the Kruskal Wallis test, the Friedman test, the Wilcoxon signed-rank test, the Chi-square test. Signifcance level was established at 0.05. Results: Ninety patients were analyzed at the one-week follow-up. The pain scores gradually decreased after the first session in all medication groups compared to the preoperative period (p < 0.05). DCS is most effective in reducing post-treatment pain when used alone compared to DCH+CH and CH (p < 0.05). Additionally, the DCH+CH group is more effective than the CH group (p < 0.05). The number of patients using postoperative analgesics was similar across groups (p > 0.05). Conclusion: The use of DCS alone as an intracanal medicament is more effective in reducing post-operative pain compared to its combination with CH and CH alone. Within limitations, it seems reasonable to consider DCS as an alternative intracanal medicament to CH.