Sporda stresle başa çıkma yolları ile algılanan antrenör davranışları arasındaki ilişkide denetim odağının aracı rolü
The mediating role of locus of control in the relationship between ways of coping with stress in sport and perceived coach behaviours
  1. Tez No: 950997
  2. Yazar: YUSUF SACİT YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan antrenör davranışları, denetim odağı, stresle başa çıkma, Coping with stress, locus of control, perceived coach behaviours
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Egzersiz ve Spor Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı sporcuların stresle başa çıkma yolları ile algıladıkları antrenör davranışları arasındaki ilişkide denetim odağının aracı bir etkisinin olup olmadığını incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 172 kadın ve 157 erkek olmak üzere 329 aktif sporcu katılmıştır. Veri toplamak için Stresle Başa Çıkma Yöntemleri Ölçeği, Sporcular için Antrenör Davranışları Değerlendirme Ölçeği (SADDÖ), Rotter'ın İç-Dış Kontrol Odağı Ölçeği ile araştırmacı tarafından oluşturulan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde bootstrap tekniğiyle aracılık, bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Bulgular: Yapılan aracılık analizi sonucuna göre stresle başa çıkma yolları ile algılanan antrenör davranışları arasında denetim odağının aracı bir etkisi bulunmamıştır. Stresle başa çıkma yolları ile fiziksel antrenman ve planlama, teknik beceri, zihinsel hazırlık, hedef belirleme, yarışma stratejisi ve olumlu antrenör davranışları anlamlı bir etkileşim bulunmaktadır. Teknik beceri davranışlarında kadın sporcular erkek sporculara daha olumlu algılamaktadır. Erkek sporcular stresle başa çıkmada mantıksal analiz ve pozitif değerlendirmeye kadınlara göre daha çok başvurmaktadır. Milli sporcular ve bireysel sporlarla uğraşan sporcular antrenörlerinin fiziksel antrenman ve planlama ile hedef belirleme davranışlarını daha iyi algılamaktadır. Sonuç: Sonuç olarak denetim odağının sporcuların antrenörlerinin davranışlarını algılayışları ile stresle başa çıkma yolları arasında aracılık etkisi yoktur. Cinsiyet, yaş, spor türü ve millilik durumu ise algılanan antrenör davranışları ile stresle başa çıkma yolları anlamlı farklılıklara sahiptir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine whether locus of control has a mediating effect on the relationship between athletes' ways of coping with stress and perceived coach behaviours. Materials and Methods: 329 active athletes, 172 women and 157 men, participated in the study. The Coping Responses Inventory Adult Form (CRI-A), Coaching Behavior Scale for Sport (CBS-S), Rotter's Internal-External Locus of Control Scale and Personal Information Form created by the researcher were used to collect data. In the analysis of the data, mediation with bootstrap technique, independent sample t-test and one-way analysis of variance were used. Results: According to the results of the mediation analysis, there was no mediating effect of locus of control between ways of coping with stress and perceived coach behaviours. There is a significant interaction between ways of coping with stress and physical training and planning, technical skills, mental preparation, goal setting, competition strategy and positive coach behaviours. In technical skill behaviours, female athletes perceive more positively than male athletes. Male athletes resort to logical analysis and positive evaluation more than female athletes in coping with stress. National athletes and athletes engaged in individual sports perceive their coaches' physical training, planning and goal setting behaviours better. Conclusion: As a result, there is no mediating effect of locus of control between athletes' perception of their coaches' behaviours and their ways of coping with stress. Gender, age, sport type and nationality status have significant differences between perceived coach behaviours and ways of coping with stress.