İzatin semikarbazon türevlerinin asetik dikarboksilen türevleriyle reaksiyonlarının mekanistik incelenmesi
Mechahistical investigation of the reactions of izatin semicarbozane derivatives with acetic dicarboxylene derivatives
  1. Tez No: 951113
  2. Yazar: MEHMET ÖZBAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN ÖZER İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Izatin, Tiazolidin, İzotiyosiyanat, Isatin, Thiazolidine, Isothiocyanate
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
İzatin ilaç keşfinde yaygın olarak kullanılmıştır. Birçok doğal organik bileşik bu halkayı içerir ve araştırmacılar tarafından çeşitli biyolojik aktivitelere sahip yeni tıbbi bileşikler tasarlamak için kullanılır. İzatin halkası antikanser, anti-inflamatuar, antiviral, antikonvülsan, antitüberküloz, antidiyabetik, antimikrobiyal ve daha birçok biyolojik aktiviteye sahiptir. Tiyazolidin, geniş farmasötik spektrumu ve çeşitli biyolojik hedeflere olan yakınlığı göz önüne alındığında tıbbi kimyadaki ayrıcalıklı yapılardan biridir. Tiyazolidin türevleri, özellikle 4-oksotiyazolidin, bu şablonu taşıyan çok sayıda bileşiğin geniş bir biyoaktivite spektrumuna sahip olduğu bildirilmiştir. Antikanser, anti-HIV, antihipertansif ajanlar, antitümör, antiproliferatif ajanlar, antibakteriyel vb. içerir. Bu çalışmada, yeni ilaç benzeri bileşikler sentezleme amacıyla, yeni bir oksatiazolidin halkası içeren isadien türevleri çok adımlı bir reaksiyon süreciyle sentezlendi. Başlangıçta, Izatin 3-bromo-prop-1-in ile reaksiyona sokuldu, ardından, İzotiyosiyanat Hidrazin ile reaksiyona sokularak Hidrazin türevleri üretildi. Daha sonra, Asetil isatin'in İzotiyosiyanat türevleri ile reaksiyona sokulmasıyla azometin ara maddeleri oluşturuldu. Son adımda, azometin türevlerinin dimetilasetilendikarboksilat (DMAD) ile reaksiyona sokulmasıyla oksatiazolidin halkası sentezlendi. Sentezlenen bileşiklerin yapısal özellikleri 1H-NMR, 13C-NMR, FT-IR ve HR-MS analizleri ile kanıtlandı.
Özet (Çeviri)
Isatin has been widely used in drug discovery. Many natural organic compounds contain this ring and are used by researchers to design new medicinal compounds with diverse biological activities. The isatin ring has multiple biological activities such as anticancer, anti-inflammatory, antiviral, anticonvulsant, antituberculosis, antidiabetic, antimicrobial and many more. Thiazolidine is one of the privileged structures in medicinal chemistry considering its wide range of pharmaceutical spectrum and affinity for various bio targets. Thiazolidines derivatives especially 4-oksothiazolidine, numerous compounds carrying this template have been reported to have a broad spectrum of bioactivity. I which include anticancer, anti-HIV, antihypertensive agents, antitumor, antiproliferative agents, antibacterial, and etc. In this study, with the aim of synthesizing new drug-like compounds, isadiene derivatives containing a novel oxathiazolidine ring were synthesized through a multi-step reaction process. Initially, Isatin was reacted with Propargyl Bromide, then, Isothiocyanate was reacted with Hydrazine to produce Hydrazine derivatives. Azomethine intermediates were then formed by reacting Acetyl isatin with the Isothiocyanate derivatives, In the final step, the oxathiazolidine ring was synthesized by reacting azomethine derivatives with dimetilacetylenedicarboxylate (DMAD). The structural characteristics of the synthesized compounds were proven by 1H-NMR, 13C-NMR, FT-IR and HR-MS analysis.