Selim Sırrı Tarcan'ın 'Spor' isimli eserinin transkripsiyonu
Transcription of Selim Sirri Tarcan's work named 'Sports'
  1. Tez No: 951114
  2. Yazar: AHMET ŞÜKRÜ RAMAZANOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANAN SARIYAR SEZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Spor Tarihi, Beden Terbiyesi, Selim Sırrı Tarcan, Sports, History of Sports, Physical Education, Selim Sırrı Tarcan
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada Türkiye'de Beden Eğitimi denince akla gelen ilk isim Selim Sırrı Tarcan'ın“Sporcu”isimli eserinin Osmanlıcadan günümüz Türkçesine çevirisi yapılmıştır. Osmanlı Devleti'nin son dönemlerine ve Cumhuriyet'in ilk yıllarına tanıklık eden Selim Sırrı Tarcan, yaşadığı dönem boyunca Beden Eğitimi ile ilgili birçok ilklere imza atmıştır. Aldığı eğitimler ile birlikte fikirleriyle ülkede Beden Eğitimi ve sporun yayılmasında öncü bir isim olmuştur. Selim Sırrı Tarcan'ın“Spor”isimli kitabı eski harfler ile yazılmıştır. Kitap, 1330 yılında Artin Asaduryan ve Mahdûmları Matbaası tarafından İstanbul'da yayınlanmıştır. 135 sayfadan oluşan kitap kendi içinde 16 bölüme ayrılmıştır. Bu bölümler sırasıyla Amatörlük, Spor Nedir? Oyunun Kıymeti, İnsan Kuvveti, Yürümek, Eskrim, Ciu Citsu (Jiu-jitsu), Eski ve Yeni Olimpiyatlar, Yaya Koşuları, Boks, Yüzmek, Halat Çekişmek, Boy Squad, Atlamak, Şidor, Tenis gibi başlıklardan oluşmaktadır. Bu çalışmanın amacı, spor alanında önemli bir eseri günümüz Türkçesine çevirerek herkes tarafından anlaşılmasını sağlamaktır. Ayrıca spor konusunda araştırma yapanların başvurabileceği bir kaynağı daha bilim dünyasına kazandırmaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the first name that comes to mind when it comes to Physical Education in Turkey, Selim Sırrı Tarcan's book“Sportsman”was translated from Ottoman to modern Turkish. Witnessing the last years of the Ottoman Empire and the first years of the Republic, Selim Sırrı Tarcan achieved many firsts in Physical Education during his lifetime. He became a pioneer in the spread of Physical Education and sports in the country with his ideas and the education he received. Selim Sırrı Tarcan's book“Sports”was written in old letters. The book was published in Istanbul in 1330 by Artin Asaduryan and Mahdûmları Printing House. The book, consisting of 135 pages, is divided into 16 sections. These sections are Amateurism, What is Sports? It consists of titles such as The Value of the Game, Human Strength, Walking, Fencing, Jiu Citsu (Jiu-jitsu), Old and New Olympics, Pedestrian Races, Boxing, Swimming, Tug of War, Boy Squad, Jumping, Shidor, Tennis. The aim of this study is to translate an important work in the field of sports into modern Turkish and make it understandable by everyone. In addition, to provide the scientific world with another resource that those doing research on sports can refer to.