Selim Sırrı Tarcan'ın 'Terbiye-i Bedeniye Nazariyatı ve Usul-ü Talim' adlı eserinin transkripsiyonu
Transcription of Selim Sırrı Tarcan's work 'Physical Training Theory and Usul-ü Talim'
  1. Tez No: 954035
  2. Yazar: ERCAN BERBEROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN KARLANGIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Terbiyesi, İdman, Selim Sırrı Tarcan, Spor, Spor Tarihi, Jimnastik, Physical Education, Training, Selim Sırrı Tarcan, Sports, Sports History, Gymnastics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
Bu çalışmada ülkemizde Beden Eğitimi ve spor denilince ilk akla gelen ilk isim Selim Sırrı Tarcan'ın“Terbiye-i Bedeniye Nazariyatı ve Usul-ü Talim ”adlı kitabının Osmanlıcadan günümüz Türkçesine çevirisi yapılmıştır. Osmanlı Devleti'nin son ve Cumhuriyet'in ilk yıllarına tanıklık eden Selim Sırrı Tarcan, Beden Eğitimi ile ilgili birçok ilklere imza atmıştır. Ülkemizde Beden Eğitimi ve sporun yayılmasında önde gelen isim olmuştur. Selim Sırrı Tarca''ın“Terbiye-i Bedeniye Nazariyatı ve Usul-ü Talim ”adlı kitabı eski harfler ile yazılmıştır. Kitap, 1919 yılında Matbaa-i Amire tarafından yayınlanmıştır. 375 sayfadan oluşan kitabın içeriği beş kısım, 39 başlık halinde yazılmış ve çeşitli spor dallarıyla ilgili ayrıntılı bilgiler verilmiştir. Bu çalışmanın amacı, Beden Eğitimi ve spor alanında önemli bir eseri günümüz Türkçesine çevirerek herkes tarafından anlaşılmasını sağlamaktır. Ayrıca spor konusunda araştırma yapanların başvurabileceği bir kaynağı daha bilim dünyasına kazandırmaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the first name that comes to mind when it comes to physical education and sports in our country, Selim Sırrı Tarcan's book“Terbiye-i Bedeniye Nazariyatı ve Usul-ü Talim”was translated from Ottoman to modern Turkish. Witnessing the last years of the Ottoman Empire and the first years of the Republic, Selim Sırrı Tarcan has made many firsts in physical education. He has been a leading name in the spread of physical education and sports in our country. Selim Sırrı Tarcan's book“Terbiye-i Bedeniye Nazariyatı ve Usul-ü Talim”was written in old letters. The book was published by Matbaa-i Amire in 1919. The content of the book, consisting of 375 pages, is written in five parts and 39 titles, and detailed information is given about various sports branches. The aim of this study is to translate an important work in the field of physical education and sports into modern Turkish and make it understandable for everyone. It also aims to provide the scientific world with another resource that can be used by those doing research on sports.