Suriyeli göçmenlerin sağlık hizmetlerine erişimi üzerine niteliksel bir araştırma: Sultanbeyli (İstanbul) ve Kızıltepe (Mardin) örneği
A qualitative study on the access of syrian immigrants to health services: the cases of Sultanbeyli (Istanbul) and Kiziltepe (Mardin)
- Tez No: 951118
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BOZOK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Suriyeli Göçmenler, Sağlık Hizmetlerine Erişim, Sosyal Ağlar, Türkiye, Migration, Syrian Migrants, Healthcare Access, Social Networks, Turkey
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki Suriyeli göçmenlerin sağlık hizmetlerine erişim süreçlerini ve bu süreçlerde sosyal ağların rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın temel sorusu,“Suriyeli göçmenlerin sağlık hizmetlerine erişiminde karşılaştıkları sosyal, ekonomik ve kültürel engeller bağlamında sosyal ağlar nasıl bir rol oynamaktadır?”şeklinde belirlenmiştir. Çalışmanın amacı, göçmenlerin sağlık hizmetlerinden yararlanmalarını etkileyen faktörleri sosyal ağlar kuramı bağlamında analiz ederek, sağlık politikalarının geliştirilmesine yönelik öneriler sunmaktır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan derinlemesine görüşme uygulanmıştır. Araştırma kapsamında, göçmen nüfusunun toplam nüfusa oranına bakılmış ve farklı sosyo-ekonomik yapı özellikleri (gelir düzeyi, eğitim seviyesi, istihdam durumu, dil yeterliliği, konut koşulları ve sosyal hizmetlere erişim gibi) dikkate alınarak İstanbul'un Sultanbeyli ve Mardin'in Kızıltepe ilçelerinde toplam 40 Suriyeli göçmenle görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın bulguları, göçmenlerin sağlık hizmetlerine erişimlerinde dil engeli, sosyal dışlanma, ekonomik güçlükler ve belirsiz hukuki statü gibi temel nedenler olmak üzere çok boyutlu sorunlarla karşılaştığını ortaya koymuştur. Araştırma bulguları, sosyal ağların — özellikle akrabalık, arkadaşlık ve hemşerilik ilişkileri aracılığıyla — göçmenlerin sağlık sistemine erişiminde kolaylaştırıcı ve destekleyici bir işlev üstlendiğini ortaya koymaktadır. Ancak, bu ağların etkinliği, göçmenlerin sahip oldukları sosyal sermayenin düzeyine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Elde edilen kuramsal çıkarımlar, sosyal ağların göç bağlamında sosyal sermayeyi harekete geçirerek sağlık hizmetlerine erişimi mümkün kılan önemli bir mekanizma işlevi gördüğünü göstermektedir. Çalışma sağlık politikalarında dil engellerinin giderilmesi, kültürel duyarlılığın artırılması ve göçmenlerin sahip oldukları sosyal ağların güçlendirilmesi gerektiğinin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the processes through which Syrian migrants in Turkey access healthcare services and the role of social networks within these processes. The primary research question is defined as:“What role do social networks play within the context of social, economic, and cultural barriers faced by Syrian migrants in accessing healthcare services?”The objective of the study is to analyze the factors influencing migrants' utilization of healthcare services within the framework of social network theory and to offer recommendations for developing healthcare policies. In-depth interviews, a qualitative research method, were employed in the research. Within the scope of the study, the proportion of migrant population to the total population was considered, and different socio-economic characteristics (such as income level, educational status, employment situation, language proficiency, housing conditions, and access to social services) were taken into account. Accordingly, interviews were conducted with a total of 40 Syrian migrants residing in Sultanbeyli district of Istanbul and Kızıltepe district of Mardin. The research findings reveal that migrants face multidimensional challenges, primarily language barriers, social exclusion, economic difficulties, and uncertain legal status, in accessing healthcare services. Findings indicate that social networks—especially through kinship, friendship, and community ties—function as facilitators and supporters in migrants' access to the healthcare system. However, the effectiveness of these networks varies depending on the level of social capital possessed by the migrants. The theoretical implications suggest that social networks, by mobilizing social capital in the context of migration, serve as crucial mechanisms facilitating access to healthcare. The study emphasizes the importance of addressing language barriers, enhancing cultural sensitivity, and strengthening migrants' existing social networks within healthcare policies.