Güneş enerjisi santralleri konumlandırılması
Positioning of solar power plants
  1. Tez No: 951166
  2. Yazar: MEHMET GÖZETİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN BEŞDOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: İnsansız Hava Araçları, Güneş Enerjisi Santralleri, RTK Modülleri, Yer Seçim Kriterleri, Unmanned Aerial Vehicles, Solar Power Plants, RTK Modules, Site Selection Criteria
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma, insansız hava araçları (İHA) ve güneş enerjisi santralleri (GES) arasındaki etkileşimi incelemektedir. İHA teknolojisi, özellikle haritalama ve ölçme işlemlerinde sunduğu avantajlar sayesinde son yıllarda yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. GES kurulumu için gerekli olan alan ölçüm ve değerlendirmeleri, geleneksel yöntemlere kıyasla İHA'lar ile daha hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Bu bağlamda, çalışmanın amacı, RTK modüllü İHA kullanarak GES kurulumu için uygun alanların belirlenmesi ve uygun hale getirilmesi süreçlerini incelemektir. Tezde, GES kurulumu için gereken yer seçim kriterleri, çevresel ve ekonomik etkiler, İHA teknolojisinin kullanımı, RTK modülleri ve yersel kontrol noktalarının önemi, uygunluk testleri ve yüzey düzenleme yaklaşımları ele alınmaktadır. Ayrıca, benzer çalışmaların incelenmesi ile elde edilen veriler, güneş enerjisinden maksimum verim alınması amacıyla yapılacak düzenlemelere ışık tutmaktadır. Araştırma sonuçları, GES kurulumu sürecinde İHA'ların etkin kullanımını ve maliyet açısından sağladığı avantajları vurgulamaktadır. Bu çalışma, yenilikçi teknolojilerin enerji sektöründe nasıl kullanılabileceğine dair önemli bilgiler sunmakta ve sürdürülebilir enerji üretimine katkıda bulunmayı hedeflemektedir. GES kurulumu sırasında İHA teknolojisinin entegrasyonu hem ekonomik hem de çevresel açıdan büyük faydalar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the interaction between unmanned aerial vehicles (UAVs) and solar power plants (SPPs). UAV technology has become widely used in recent years due to its advantages in mapping and surveying processes. The measurements and evaluations required for the installation of SPPs can be conducted more quickly and efficiently with UAVs compared to traditional methods. In this context, the aim of the study is to investigate the processes of determining suitable areas for SPP installation and making them suitable using RTK-equipped UAVs. The thesis discusses the criteria for site selection for SPP installation, the environmental and economic impacts, the use of UAV technology, the importance of RTK modules and terrestrial control points, suitability testing, and surface adjustment approaches. Additionally, by examining similar studies, the data obtained will illuminate the adjustments to be made in order to maximize efficiency from solar energy. The research findings emphasize the effective use of UAVs in the SPP installation process and the advantages they provide in terms of cost. This study aims to provide significant insights into how innovative technologies can be utilized in the energy sector and contribute to sustainable energy production. The integration of UAV technology during SPP installation offers substantial benefits from both economic and environmental perspectives.