Endodontik tedavili premolar ve molar dişlerde polietilen fiber yerleştirilerek yapılan kompozit restorasyonların klinik değerlendirilmesi
Clinical evaluation of composite restorations with polyethylene fiber placement in endodontically treated premolar and molar teeth
- Tez No: 951172
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE GÜRSES
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ribbond-reinforced composite, endodontically treated posterior teeth, modified USPHS, different fiber placement
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın amacı; endodontik tedavili premolar ve molar dişlerde farklı yönlerde (O şeklinde; bukkolingual yönde I şeklinde; mezio-distal yönde I şeklinde) polietilen fiber (ribbond) yerleştirilerek yapılan direkt kompozit restorasyonların klinik performanslarını 6. ve 12. ay sonunda değerlendirerek karşılaştırmaktır. Çalışmaya, 18-50 yaş aralığında 85 hasta (59 kadın, 26 erkek) ve endodontik tedavi görmüş 90 posterior diş dahil edilmiştir. Restorasyonlarda Clearfil SE Bond adeziv sistemi, G-aenial Universal Injectable, G-aenial A'chord universal kompozitler ve Ribbond (polietilen fiber) kullanılmıştır. Ribbond, kalan diş dokusuna göre farklı yönlerde yerleştirilmiş ve restorasyonlar üç gruba ayrılmıştır; Grup 1: Ribbond, pulpa tabanını kaplayacak şekilde dairesel olarak yerleştirilmiştir. Grup 2: Ribbond, pulpa duvarında mesiodistal yönde“I”şeklinde yerleştirilmiştir. Grup 3: Ribbond, pulpa duvarında bukkolingual yönde“I”şeklinde yerleştirilmiştir. Tüm restorasyonlar, 1. hafta, 6. ay ve 1. yıl kontrollerinde modifiye USPHS kriterlerine göre değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizde fiberin farklı oryantasyonuna (O, MD ve BL) göre gruplandırılan direkt kompozit restorasyonların 7. gün, 6. ve 12. aydaki klinik skorlarının zamana bağlı değişimleri Cochran Q testi ve Bonferroni düzeltmesi yapılarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the clinical performance of direct composite restorations with polyethylene fiber (Ribbond) placed in different orientations (O shape; buccolingual I shape; mesiodistal I shape) in endodontically treated premolar and molar teeth at 6- and 12-month follow-ups. The study included 85 patients (59 females, 26 males) aged between 18 and 50 years, and a total of 90 endodontically treated posterior teeth. The Clearfil SE Bond adhesive system, G-aenial Universal Injectable, G-aenial A'chord universal composites, and Ribbond (polyethylene fiber) were used in the restorations. According to the remaining tooth structure, Ribbond was placed in different orientations and the restorations were divided into three groups: Group 1: Ribbond was placed in a circular orientation covering the pulpal floor, Group 2: Ribbond was placed on the pulpal wall in a mesiodistal I shape, Group 3: Ribbond was placed on the pulpal wall in a buccolingual I shape. All restorations were evaluated at the 1st week, 6th month, and 12th month follow-ups according to modified USPHS criteria. For statistical analysis, the time-dependent changes in clinical scores of the restorations grouped by fiber orientation (O, MD, and BL) were assessed using the Cochran Q test with Bonferroni correction. The Alpha score rates of restorations with different fiber orientations at the same time point were compared using the Fisher-Freeman-Halton test (p < 0.05). Within the limitations of our study, composite restorations applied with Ribbond in three different orientations in endodontically treated premolar and molar teeth demonstrated successful and similar clinical results at both 6- and 12-month follow-ups.