Uluslararası güvenliğin yeni boyutu: Siber uzay
The new dimension of international security: Cyber space
- Tez No: 951198
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT ŞÖHRET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Güvenlik, Siber Uzay, Siber Güvenlik, Siber Tehditler, Siber Savaş, International Security, Cyberspace, Cyber Security, Cyber Threats, Cyber Warfare
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 251
Özet
Bu çalışma güvenlik kavramının tarihsel ve teorik dönüşümünü inceleyerek siber uzayın uluslararası güvenlik alanına kazandırdığı yeni boyutu analiz etmeyi amaçlamaktadır. Güvenlik anlayışı uzun yıllar boyunca devlet merkezli ve askeri tehditlere odaklı biçimde şekillenmiş realizm temelli bir yaklaşımla ele alınmıştır. Ancak Soğuk Savaş'ın sona ermesiyle birlikte güvenlik daha geniş bir çerçevede ele alınmaya başlanmış ekonomik, çevresel, toplumsal ve bireysel boyutları içeren çok düzeyli ve çok sektörlü bir yapıya evrilmiştir. Bu değişim güvenliğin yalnızca savaş tehdidine karşı korunma değil aynı zamanda insan merkezli bir normatif alan olarak da değerlendirilmesine yol açmıştır. Siber uzayın yükselişi bu dönüşümün en dikkat çekici boyutlarından biridir. Dijitalleşmenin hız kazanmasıyla birlikte devletler, kurumlar ve bireyler siber tehditlere karşı daha savunmasız hâle gelmiş siber güvenlik uluslararası ilişkilerde temel gündem maddelerinden biri olmuştur. Siber saldırılar, casusluk faaliyetleri, kritik altyapılara yönelik tehditler ve siber savaş senaryoları güvenliğin kapsamını yeniden tanımlamaya başlamıştır. Çalışmada klasik ve çağdaş güvenlik kuramları değerlendirilmiş bu kuramsal zemin üzerinden siber güvenliğin uluslararası bağlamda nasıl konumlandığı tartışılmıştır. ABD, Rusya, Çin, Avrupa Birliği, NATO ve Türkiye gibi aktörlerin siber stratejileri incelenmiş siber uzayın yalnızca teknik değil stratejik ve politik bir alan olarak güvenlik paradigmasını dönüştürdüğü savunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the historical and theoretical transformation of the concept of security and to analyze the new dimension that cyberspace brings to the field of international security. For many years, the understanding of security has been shaped by a state-centered and realism-based approach focused on military threats. However, with the end of the Cold War, security has evolved into a multi-level and multi-sectoral structure that includes economic, environmental, social and individual dimensions. This transformation has led to the consideration of security not only as protection against the threat of war, but also as a human-centered normative field. The rise of cyberspace is one of the most remarkable dimensions of this transformation. With the acceleration of digitalization, states, institutions and individuals have become more vulnerable to cyber threats and cyber security has become one of the main agenda items in international relations. Cyber attacks, espionage activities, threats to critical infrastructures and cyber war scenarios have begun to redefine the scope of security. In this study, classical and contemporary security theories are evaluated and how cyber security is positioned in the international context is discussed on this theoretical basis. The cyber strategies of actors such as the United States, Russia, China, the European Union, NATO and Turkey are analyzed, and it is argued that cyberspace has transformed the security paradigm as not only a technical but also a strategic and political domain.