Beş sevgi dili, ilişkisel otantiklik, yakınlık ve algılanan romantik ilişki kalitesi arasındaki ilişkilerin incelenmesi
An investigation on the relationships between five love languages, relational authenticity, intimacy and relationship quality
  1. Tez No: 951199
  2. Yazar: BATUHAN ALTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DUYGU DİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Beş sevgi dili, ilişkisel otantiklik, yakınlık, romantik ilişki kalitesi, Five love languages, relational authenticity, intimacy, romantic relationship quality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışma Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada romantik ilişkisi olan bireylerde beş sevgi dili, ilişkisel otantiklik, yakınlık ve algılanan romantik ilişki kalitesi arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışma halihazırda romantik ilişkisi olan 323 (180'i kadın, 143'ü erkek) bireyin katılımıyla hazırlanmıştır. Verilerin toplanmasında Beş Sevgi Dili Ölçeği, İlişkide Otantiklik Ölçeği, Ben Tasavvuruna Ötekini Katma Ölçeği, Algılanan Romantik İlişki Kalitesi Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Veriler, t-testi, tek yönlü ANOVA ve regresyon analizine tabi tutulmuştur. Araştırma bulguları, cinsiyete göre beş sevgi dilinin hizmet eylemleri alt boyutu ile ilişkisel otantikliğin yansızlık boyutunun ve algılanan romantik ilişki kalitesinin; çalışma durumuna göre ilişkisel otantikliğin dürüstlük boyutunun; partnerin çalışma durumuna göre beş sevgi dilinin onaylayıcı sözler alt boyutunun; ilişki süresine göre farklılaştığını göstermiştir. Araştırma değişkenlerinin yaş, aile yapısı, partnerin aile yapısı, ilişkinin başlama şekli, romantik ilişki türü ve sosyoekonomik duruma göre farklılaşmadığı görülmüştür. Yapılan Pearson korelasyonu analizi sonuçlarında bağımlı değişken olan algılanan romantik ilişki kalitesi ile bağımsız değişkenler olan beş sevgi dili, ilişkisel otantiklik ve romantik yakınlık arasında anlamlı düzeyde pozitif yönlü ilişkiler olduğu raporlanmıştır. Yapılan regresyon analizinde ilişkisel otantikliğin dürüstlük ve yansızlık alt boyutlarının ve ben tasavvuruna ötekini katmanın algılanan romantik ilişki kalitesi üzerinde istatistiksel açıdan anlamlı bir doğrudan etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular alanyazın ışığında tartışılmış, araştırmacı ve uygulamacılara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationships between five love languages, relational authenticity, intimacy (inclusion of other into the self), and perceived romantic relationship quality in individuals in romantic relationships. The study was conducted with 323 participants (180 women and 143 men) who are currently in romantic relationships. The Five Love Languages Scale, the Relationship Authenticity Scale, the Inslusion of Other into the Self Scale, the Perceived Romantic Relationship Quality Scale, and a Personal Information Form were used to collect data. The data were analysed using t-tests, one-way ANOVA, and regression analysis. The research findings showed that the five love languages' service actions sub-dimension, relational authenticity's impartiality dimension, and perceived romantic relationship quality differed according to gender; relational authenticity's honesty dimension differed according to employment status; the five love languages' affirming words sub-dimension differed according to the partner's employment status; and the five love languages' service actions sub-dimension differed according to relationship duration. It was found that the research variables did not differ according to age, family structure, partner's family structure, how the relationship began, type of romantic relationship, and socioeconomic status. The results of the Pearson correlation analysis revealed that there were statistically significant positive relationships between the dependent variable, perceived romantic relationship quality, and the independent variables, the five love languages, relational authenticity, and intimacy. The regression analysis revealed that the sub-dimensions of relational authenticity, namely honesty and impartiality, and including the other into the self (intimacy) had a statistically significant direct effect on perceived romantic relationship quality. The findings obtained in the study were discussed in light of the literature, and recommendations were made to researchers and practitioners.