Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde karbapenem dirençli gram negatif mikroorganizmaların neden olduğu hastane enfeksiyonları ile ilişkili risk faktörleri
Risk factors associated with carbapenem-resistant gram-negative microorganism-related hospital infections in the neonatal intensive care unit
- Tez No: 951299
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER MATUR OKUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Neonate, sepsis, carbapenem, gram-negative microorganisms
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu çalışmada; yenidoğan yoğun bakım ünitesinde (YYBÜ) izlenen hastalarda, karbapenem dirençli gram negatif (-) mikroorganizmalarla gelişen enfeksiyonların gelişiminde rol oynayan risk faktörlerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: 1 Ocak 2024 – 1 Ocak 2025 tarihleri arasında, kan, beyin omurilik sıvısı (BOS), trakealaspirat (TA) örneği, periton ve plevra sıvısı gibi örneklerde gram (-) mikroorganizma üreyen yenidoğan hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. Hastalar, izole edilen mikroorganizmaların karbapenem duyarlılığına göre iki gruba ayrıldı. Perinatal ve postnatal klinik özellikler karşılaştırıldı. Bulgular: Toplam 102 hasta çalışmaya dahil edildi. Olguların 51'inde (%50) karbapenem dirençli, 51'inde (%50) ise karbapenem duyarlı gram negatif mikroorganizmalar saptandı. Karbapenem dirençli grupta doğum ağırlığı (1850±850 vs 2204±836 g; p=0.018) ve gestasyon yaşı (32±4.3 vs 34±4.5 hafta; p=0.034) anlamlı düzeyde daha düşüktü. Aynı grupta 5. dakika Apgar skoru daha düşüktü (p=0.017), profilaktik antibiyotik kullanım süresi daha uzundu (p=0.035) ve rektal karbapenem dirençli kolonizasyon oranı daha yüksekti (%26 vs. %6; p=0.012). Sonuç: Karbapenem dirençli gram negatif enfeksiyonlar, düşük doğum ağırlığı ve düşük gestasyon yaşı gibi olumsuz perinatal faktörlerle ilişkili bulunmuştur. Ayrıca, bu enfeksiyonlarda rektal kolonizasyon oranı daha yüksek ve antibiyotik kullanım süresi daha uzundur. AnahtarKelimeler: Yenidoğan, sepsis, karbapenem, gram negatif mikroorganizmalar
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the risk factors associated with the development of infections caused by carbapenem-resistant gram-negative microorganisms in neonates hospitalized in the neonatal intensive care unit. Materials and Methods: Between January 1, 2024, and January 1, 2025, neonates with gram-negative microorganism growth in blood, cerebrospinal fluid, tracheal aspirate (TA), peritoneal or pleural fluid samples were retrospectively evaluated. Patients were divided into two groups based on the carbapenem susceptibility of the isolated microorganisms. Perinatal and postnatal clinical characteristics were compared between the groups. Results: A total of 102 neonates were included in the study. In 51 cases (50%), carbapenem-resistant, and in 51 cases (50%), carbapenem-susceptible gramnegative microorganisms were isolated. In the carbapenem-resistant group, birth weight (1850±850 vs 2204±836 g; p=0.018) and gestational age (32±4.3 vs 34±4.5 weeks; p=0.034) were significantly lower. This group also had lower 5th-minute Apgar scores (p=0.017), a longer duration of prophylactic antibiotic use (p=0.035), and a significantly higher rate of rectal colonization with carbapenem-resistant organisms (26% vs. 6%; p=0.012). Conclusion: Carbapenem-resistant gram-negative infections in neonates were associated with adverse perinatal factors such as lower gestational age and birth weight. These infections were also linked to higher rectal colonization rates and prolonged antibiotic exposure.