Altıgensel bölgeler üzerinde trigonometrik yaklaşımın bazı problemleri
Some problems of trigonometric approximation on hexagonal domains
- Tez No: 951348
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Altıgensel Fourier serileri, altıgensel kafes, bir A matrisine göre 𝑇 − dönüşümü, yaklaşım hızı, Hexagonal Fourier series, hexagonal lattice, T− transformation with respect to an A-matrix, speed of approximation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
Özet
Beş bölümden oluşan bu tez çalışmasında altıgensel Fourier serilerinin A matrisine göre Tdönüşümlerinin bazı yaklaşım özellikleri incelenmiştir. Birinci bölümde, çalışmanın amacı, kapsamı ve yöntemi hakkında genel bir giriş sunulmuştur. İkinci bölümde, tez boyunca kullanılacak temel tanım ve kavramlara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, kafes yapıları ile bu yapılar yardımıyla tanımlanan Fourier serileri ele alınmıştır. Dördüncü bölümde, altıgensel kafesler ile altıgensel Fourier serileri tanıtılmıştır. Beşinci bölümde, altıgensel Fourier serilerinin A matrisine göre 𝑇 − dönüşümü ile düzgün normda yaklaşım hızı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis consisting of five chapters, some approximation properties of T-transforms of hexagonal Fourier series with respect to matrix A have been investigated. In the first chapter, a general introduction is presented about the purpose, scope and method of the study. In the second chapter, the basic definitions and concepts that will be used throughout the thesis are given. In the third chapter, lattice structures and Fourier series defined with the help of these structures are discussed. In the fourth chapter, hexagonal lattices and hexagonal Fourier series are introduced. In the fifth chapter, the T-transformation of hexagonal Fourier series with respect to matrix A and the speed of approximation in the uniform norm are examined.