Kırgızistan'da islami hareketler
  1. Tez No: 951361
  2. Yazar: ABAİ KENZHEKULOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TEKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  6. Anahtar Kelimeler: İslami hareketler, dini hareketler, toplumsal hareketler, İslami aktivizm, cemaatler, Kırgızistan'da İslam, İslamlaşma, Tebliğ cemaati, Hizbut Tahriri İslami, Adep Başatı, Islamic movements, religious movements, social movements, Islamic activism, communities, Islam in Kyrgyzstan, Islamization, Tablighi Jamaat, Hizbut Tahriri Al-Islami, Adep Bashaty movement
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 347
Özet
Bu çalışma Kırgızistan'daki İslami hareketlerin günümüzdeki durumunu, faaliyetlerini, yöneliş biçimlerini saptamayı ve onları aynı zamanda bir toplumsal hareket modelinde ele alarak anlamlandırmayı amaçlamıştır. İslami hareketlerin yapısı, tanımıyla ilgili teorik çerçereye I. Bölümde, Kırgızistan'daki İslami hareketlerle ilgili genel bilgilere de II. Bölümde yer verilmiştir. Literatür, belge taraması ve saha araştırmasından oluşan çalışmanın evrenini ise, Adep Başatı, Tebliğ Cemaati ve Hizbut Tahrir hareketleri oluşturmaktadır. Bunlara da III. Bölümde derinlemesine yer verilmiştir. Araştırma süresince yapılan gözlem ve görüşmelerimizde kaynak (ilgili alanda çalışmış akademisyenler, devlet memurları ve ilgili bilirkişiler) ve örneklem (hareketlerin lider kadrosu, mensupları/takipçileri) gruplardan 10'u (on) kaynak kişi, 40'ı (kırk) hareketlerden seçilen örneklem kişiler olmak üzere toplam 50 kişi yer almıştır. İki gruba da bireysel ve grupça yapılandırılmış, yapılandırılmamış ve yarı yapılandırılmış mülakatlar uygulanmıştır. Bu araştırmadan elde edilen bulgular, hareketlerin genel teorik çerçeve ışığında İslamcılık, İslami hareketler ve toplumsal hareketler teorilerine büyük ölçüde oturtulabildiğini, ayrıca, dış kaynaklı ideolojiler üzerine kurulmuş olduklarını da göstermiştir. Bu nedenle bütün bu oluşum ve hareketlere yönelik“dışarıdan gelme ideoloji”görüşü büyük ölçüde doğru bulunmuştur. Bu çalışma ülkede kendi alanında yeni sayıldığı için bazı hareketlerin daha derinden araştırılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the status, activities, and orientation of the Islamic movements in Kyrgyzstan, and to make sense of them by considering them in a social movement model. The theoretical framework about the structure and definition of Islamic movements is in Chapter I, and general information on Islamic movements in Kyrgyzstan is in Chapter II. The content of the study, which consists of literature, document scanning and field research, consists of the Adep Basati, Tabligh Community and Hizbut Tahrir movements. These are covered in depth in Chapter III. In the observations and interviews made during the research, 10 (ten) source persons and 40 (forty) sample persons from the sources (academics, civil servants and relevant experts who have worked in the relevant field) and sample (leading staff, members/followers of the movements) 50 people participated. Individual and group structured, unstructured and semi-structured interviews were applied to both groups. The findings obtained from this research have shown that the movements can be largely grounded in the theories of Islamism, Islamic movements and social movements in the light of the general theoretical framework, and that they are founded on external ideologies. For this reason, the“ideology from the outside”perspective of all these formations and movements has been found largely correct. Since this study is considered new in its field in our country, it is recommended to investigate some movements in more depth.