Assit kolesterol düzeyinin assit etiyolojisini belirlemedeki yeri, serum assit albumin gradienti ve inflamatuar skorlar ile korelasyonu
The role of ascitic cholesterol levels in determining ascites etiology and their correlation with serum ascites albumin gradient and inflammatory scores
- Tez No: 951476
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KORAL ÖNAL, DR. GÖKHAN DİNDAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Ascitic Cholesterol, Peritoneal Involvement, Malignant Ascites, Peritoneal Carcinomatosis, Cirrhotic Ascites
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kocaeli Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Giriş ve Amaç: Assit kolesterol düzeyi ölçümünün; periton tutulumu (malign, enfeksiyöz vb.) kaynaklı assiti belirlemede tahmin yeteneğinin SAAG'ye göre daha iyi olduğunu, bununla birlikte inflamatuar indekslerin kullanımının assit etyolojisini saptamada yol gösterici olabileceğini göstermek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2023-2024 yılları arasında Kocaeli Şehir Hastanesi Gastroenteroloji Ünitesi'nde assit nedenli tanısal parasentez yapılmış 70 hasta dahil edildi. Bu hastaların kayıtlı epikriz bilgileri, laboratuvar bulguları, radyolojik görüntülemeleri ve patolojik verileri incelenerek assit etiyolojileri belirlendi. Hastalar etiyolojilerine göre periton tutulumu olan ve olmayan olarak gruplandırıldı. Hastaların biyokimyasal parametreleri ve assit analizi istatistiksel olarak incelendi. Assit kolesterol ölçümünün ve inflamatuar markerların (NLR: nötrofil/lenfosit, PLR: platelet/lenfosit, PNI: prognostik nutrisyonel indeks, SII: sistemik immün inflamasyon indeksi) assit etiyolojisini göstermedeki gücü değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 70 hastanın 33'ü (%47,1) kadın, 37'si (%52,8) erkekti ve 23'ünde (%32,8) periton tutulumu var, 47'sinde (%67,1) periton tutulumu yoktu. Periton tutulumu olan hastaların ortalama assit kolesterol değeri 81,2 ± 22,2 mg/dL idi (p=0,00) ve bu 23 hastanın 18'inde SAAG 45mg/dL ile değerlendirildiğinde, periton tutulumu olan hastaları periton tutulumu olmayan hastalardan ayırt etmede %100 duyarlılık ve %85,1 özgüllüğe sahipti. Eşik değeri >48,5 mg/dL ile değerlendirildiğinde %91,3 duyarlılık ve %89,4 özgüllüğe sahipti. ROC analizinde AUC:0,969 saptandı.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: This study aimed to evaluate the diagnostic performance of ascitic fluid cholesterol measurement in identifying peritoneal involvement (malignant, infectious, etc.) compared to the Serum Ascites Albumin Gradient (SAAG), and to assess whether inflammatory indices could provide additional guidance in determining the etiology of ascites. Materials and Methods: Seventy patients who underwent diagnostic paracentesis for ascites between 2023 and 2024 at Kocaeli City Hospital's Gastroenterology Unit were included. Patient records, laboratory results, radiological imaging, and pathological data were reviewed to determine the etiology of ascites. Patients were categorized into two groups: those with peritoneal involvement and those without. Biochemical parameters and ascitic fluid analysis were statistically analyzed. The diagnostic accuracy of ascitic cholesterol levels and inflammatory markers (Neutrophil-to-Lymphocyte Ratio [NLR], Platelet-to-Lymphocyte Ratio [PLR], Prognostic Nutritional Index [PNI], Systemic Immune-Inflammation Index [SII]) in identifying the etiology of ascites was evaluated. Results: Among the 70 patients, 33 (47.1%) were female and 37 (52.8%) were male. Peritoneal involvement was present in 23 patients (32.8%) and absent in 47 patients (67.1%). The mean ascitic cholesterol level in patients with peritoneal involvement was 81.2 ± 22.2 mg/dL (p=0.00), with 18 of these 23 patients (78.3%) exhibiting SAAG 45 mg/dL, the sensitivity for distinguishing patients with peritoneal involvement was 100%, with 85.1% specificity; at >48.5 mg/dL, sensitivity was 91.3% and specificity 89.4%. The area under the receiver operating characteristic (ROC) curve was 0.969. No significant differences were observed in NLR, PLR, SII, or PNI values between patients with and without peritoneal involvement (p>0.05). Conclusion: In patients with ascites, combining SAAG and ascitic cholesterol levels enhances diagnostic accuracy for peritoneal involvement. Ascitic cholesterol measurement serves as an initial step to exclude peritoneal involvement, while SAAG can confirm and solidify the diagnosis. Inflammatory markers do not provide sufficient meaningful data for predicting the etiology of ascites and further studies are needed.