Proliferatif diyabetik retinopati etiyopatogenezinde adma (Asimetrik dimetilarjinin) nın rolü
The role of asimetric dimetilarginin (ADMA) in etiopathogenesis of proliferative diabetic retinopathy
  1. Tez No: 303378
  2. Yazar: ÖZLEM ÖZCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATİLLA ALPAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Proliferative Diabetic Retinopathy, ADMA
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada proliferatif diyabetik retinopati etiyolojisinde ADMAnın rolü olup olmadığı araştırıldı. Mayıs 2010 ile Ekim 2011 tarihleri arasında Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Polikliniğinde, vitrektomi kararı verilen proliferatif diyabetik retinopatili 20 hastanın 20 gözü ve kontrol grubu olarak da diyabeti olmayan 20 hastanın 20 gözü çalışma kapsamına alındı. Bütün hastalara 23 gauge pars plana vitrektomi uygulandı. Eş zamanlı minimum 3ml. periferik kan örneği alındı. İki grup arasındaki serum ve vitreus ADMA düzeyleri metabolik parametreler (AKŞ, HbA1c, VKİ), tiroid fonksiyon testleri (sT3, sT4, TSH), böbrek fonksiyon testleri (üre BUN, kreatinin, ürik asit), karaciğer fonksiyon testleri (albumin, ALT, AST) ve lipid parametreleri (kolesterol, LDL, HDL, TG) karşılaştırılmıştır. Diyabetik retinopatili hastaların yaş ortalaması 58,80±11,4 (28-73) yıl ; kontrol grubunun ise 59,55±13,6 (29-83) yıldı. Diyabetik grupta 14 kadın (%70), 6 erkek (% 30); nondiyabetik grupta ise 6 kadın (% 30), 14 erkek (% 70) hasta vardı. PPV endikasyonları incelendiğinde diyabetik grupta 7(%35) hastada traksiyonel retina dekolmanı (TRD), 13(%65) hastada vitreus hemorajisi (VH) varken, kontrol grubunda 3(%15) hastada VH, 15(%75) hastada regmatojen retina dekolmanı (RRD) ve 2(%10) hastada TRD+RRD vardı. Takiplerde hastaların en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİGK), göz içi basıncı değerleri, ön ve arka segment bulguları kaydedildi. Hastaların preoperatif EİGK gruplar arasında benzerken postoperatif EİGK nondiyabetik grupta diyabetik gruba göre istatiksel olarak anlamlı derece yüksek bulundu. Diyabetik ve nondiyabetik grup karşılaştırıldığında serum ve vitreus ADMA düzeyleri arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Diyabetik grupta serum ADMA düzeyi ile TSH ve kreatinin arasında anlamlı korelasyon saptandı. Diyabetik hastalarda sadece HDL ile vitreus ADMA arasında negatif korelasyon saptandı. Nondiyabetik grupta serum ADMA düzeyinin hiçbir değişkenle korele olmadığı, bununla birlikte nondiyabetik hasta grubunda vitreus ADMA düzeyinin HDL ve VKİ ile korele olduğu görüldü. İki grupta da hipertansiyon ile serum ve vitreus ADMA düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki görülmedi. Sonuç olarak proliferatif diyabetik retinopatili hastalar ile diyabeti bulunmayan hastalar arasında serum ve vitreus ADMA düzeyleri arasında anlamlı fark bulunmadı.Anahtar Kelimer: Proliferatif diyabetik retinopati, ADMA
Özet (Çeviri)
Thesis for specialization in medicine, Zonguldak 2011. The aim of this study is research of ADMA has any effect in etiopathogenesis of proliferative diabetic retinopathy. We examine 20 eyes of 20 patients with proliferative diabetic retinopathy those has been decided vitrectomy operation on them and 20 eyes of 20 patients without diabet as a control group between May 2010 and October 2011 at Zonguldak Karaelmas University Research and Education Hospital Ophtalmology Department. All patients have undergone 23 gauge pars vitrectomy. Minimum 3 ml. peripheric blood sample has been taken from all patients simultaneously. Plasma and vitreous ADMA levels, methabolic parameters (fasting blood glucose, HbA1c, BMI), thyroid function tests (sT4, sT3, TSH), renal function tests (BUN, creatinin, uric acid), liver function tests (albumin, ALT, AST) and lipid parameters (cholesterol, LDL, HDL, TG) has been compared between this two groups. Mean age of diabetic patients was 58,8±11,4 (28-73) and 59,55±13,6 (29-83) in control group. There were 14 female (%70), 6 male (%30) patients in diabetic group and 6 female (%30), 14 male (%70) patients in control group. When we search PPV indications, there were 7 patients (%35) with TRD, 13 patients (%65) with VH in diabetic group and 3 patients (%15) with VH, 15 patients (%75) with RRD, 2 patients (% 10) with TRD+RRD in control group. We checked on patients and recorded best corrected visual acuity (BCVA), intraoculer pressure levels, anterior and posterior segment examinations findings in follow up. Preoperative BCVA levels were similar between two groups but in postoperative period BCVA levels significantly high in control group according to diabetic group. There is no significant differance determined in the plasma and vitreous ADMA levels between two groups. İn diabetic group there was a significant correlation between TSH, creatinin and plasma ADMA levels. There was a negative correlation between vitreous ADMA and HDL levels in diabetic group. There was no correlation between plasma ADMA levels and other parameters in control group however there was a correlation vitreous ADMA, HDL levels and BMI in the same group. There is no significant relationship between hypertension and neither plasma nor vitreous ADMA levels in both groups. There is no significant differance in the plasma and vitreous ADMA levels between patients with proliferative diabetic retinopathy and control group.