AB Yeşil Mutabakatı'nın hisse senedi getirilerine etkisi: Türk havacılık sektöründe ampirik bir çalışma
The impact of the EU Green Deal on stock returns: An empirical study of the Turkish aviation sector
  1. Tez No: 951602
  2. Yazar: AZAR GULUSHLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNEM DERİNDERE KÖSEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Ulaşım, Finance, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Havacılık Sektörü, Avrupa Yeşil Mutabakatı, Sürdürülebilirlik, Etkin Piyasalar Hipotezi, Turkish Aviation Sector, European Green Deal, Sustainability, Efficient Market Hypothesis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ulaştırma ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışma, Avrupa Birliği'nin 2019 yılında açıkladığı Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın (AYM), Türk Havacılık Sektörü üzerindeki etkilerini finansal piyasalar kapsamında analiz etmeyi amaçlamaktadır. AYM'nin başlıca hedefi, Avrupa kıtasını 2050 yılında karbon – nötr hale getirmektir. Bu hedefin doğrultusunda, AYM'yle ve diğer düzenlemelerle, karbon ayak izi yoğun olan sektörlere çeşitli düzenleyici teklifler getirilmiştir. Araştırma konusu havacılık sektörü ise, karbon ayak izi açısından dikkat çekmesi nedeniyle bu düzenlemelerden etkilenmektedir. Araştırmada, Türkiye'de Borsa İstanbul'da işlem gören havacılık şirketlerinin hisse senedi getirileri, AYM kapsamında gerçekleşen kritik politika duyuruları ışığında incelenmiştir. Etkin Piyasalar Hipotezi (EPH) metodolojisi kullanılarak yapılan olay çalışması (event study) yöntemiyle, bu gelişmelerin potansiyel sektör yatırımcıları üzerindeki etkisi ölçülmüş; anormal getiri hesaplamaları yoluyla piyasaların söz konusu çevresel düzenlemeleri ne ölçüde fiyatladığı değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda, AYM ile ilgili bazı önemli olayların, özellikle kısa vadeli piyasa tepkileri yarattığı; ancak bu etkinin şirket bazında farklılık gösterebildiği gözlemlenmiştir. Bulgular, çevresel düzenlemelere dair haberlerin finansal piyasalarda fiyat dalgalanmalarına yol açabileceğini tartışma konusu olarak ortaya koymakta, aynı zamanda piyasa etkinliğine dair değerlendirmelere katkı sağlamaktadır. Bu bağlamda çalışma, sürdürülebilirlik politikalarının sermaye piyasaları üzerindeki etkilerini anlamaya yönelik, literatüre katkı sağlamayı hedeflemekte ve hem yatırımcılara hem de politikacılara yönelik çıkarımlarda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the effects of the European Green Deal (EGD), announced by the European Union in 2019, on the Turkish aviation sector within the scope of financial markets. The primary goal of the EGD is to make the European continent carbon-neutral by 2050. In line with this objective, the EGD and other accompanying regulations have introduced various regulatory proposals targeting sectors with high carbon footprints. The aviation sector, as the focus of this research, is affected by these regulations due to its significant carbon emissions. In the study, the stock returns of aviation companies listed on Borsa Istanbul were examined in the context of critical policy announcements related to the EGD. Using the methodology of the Efficient Market Hypothesis (EMH), an event study approach was employed to measure the impact of these developments on potential sector investors. Through abnormal return calculations, the extent to which markets priced in these environmental regulations was assessed. The findings indicate that certain significant events related to the EGD triggered short-term market reactions, although these effects varied on a company basis. The results suggest that news regarding environmental regulations may lead to price fluctuations in financial markets and contribute to the broader discussion on market efficiency. In this context, the study aims to contribute to the literature on the impact of sustainability policies on capital markets and offers insights for both investors and policymakers.