Çocuklarda böbrek ve idrar yollarının konjenital anomalileri ve ürolityazis
Congenital anomalies of the kidney and urinary tract and urolithiasis in children
- Tez No: 951623
- Danışmanlar: PROF. DR. ASLI ÇELEBİ TAYFUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, üriner sistemin konjenital anomalileri, ürolitiyazis, child, congenital anomalies of kidney and urinary tract, urolithiasis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Üriner sistemin konjenital anomalileri (USKA) böbrek, üreter, mesane ve üretranın yapısal ve fonksiyonel malformasyonlarını kapsar. Çocuklarda gelişen üriner taş hastalığının etyolojisinde metabolik bozukluklar, yapısal anomaliler ve idrar yolu enfeksiyonu rol oynamaktadır. Bu tanımlayıcı kesitsel çalışmada USKA'sı olan 0-18 yaş aralığındaki çocuklarda ürolityazis prevalansı ve bu hastalarda ürolityazisin klinik ve metabolik özelliklerinin araştırılması planlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ocak 2020- Eylül 2023 tarihleri arasında Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Çocuk Nefrolojisi kliniklerinde USKA ve ürolityazis tanısı ile başvuran 0-18 yaş arası çocuklar alındı. Çalışmaya alınan hastaların başvuru yaşı, cinsiyeti, tekrarlayan İYE öyküsü, vücut kitle indeksi, aile öyküsü, kan üre azotu, serum kreatinin düzeyi, serum elektrolit düzeyleri, venöz kan gazı sonuçları, parathormon ve vitamin D düzeyleri, spot idrar ve 24 saatlik idrarda ürik asit, kalsiyum, oksalat, sitrat, sistin düzeyleri, taş biyokimyasal analiz sonuçları, görüntüleme bulguları Karmed hastane sistemi ve E-nabız veri tabanlarında retrospektif olarak incelendi. Bulgular: USKA'sı olan 324 hastanın %6,8'inde (n=22) ürolitiyazis tespit edildi. Ürolityazis tanısı alan 73 hastanın %30'unda (n=22) USKA mevcuttu. USKA ve ürolityazisi olan hastalarda böbrek hipoplazisi, ektopik böbrek, böbreklerde rotasyon anomalisi, böbreğin kistik hastalıkları, çift toplayıcı sistem, üreterosel, VUR, UP darlık ve/veya mesane divertikülü tespit edildi. Hastaların %45,5'inde (n=10) kilo fazlalığı veya obezite mevcuttu. Üriner taşların %85'i böbreklerde, %9'u üreterlerde ve %6'sı mesanede bulunuyordu. İdrarın biyokimyasal analizi yapılan hastalarda (n=17) en sık hipositratüri (%58,8) ve hiperokzalüri (%45) saptandı. Sonuç: USKA'sı ve ürolityazisi olan çocuklarda üriner taş oluşumunda üriner stazın, metabolik bozuklukların ve vücut kitle indeksinde artışın önemli rol oynadıkları düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: Congenital anomalies of the kidney and urinary tract (CAKUT) includes structural and functional malformations of kidney, urether, bladder and urethra. In the etiology of urinary stone disease in children; metabolic disorders, structural anomalies and urinary tract infection plays role. In this descriptive cross-sectional study, the aim is to find the prevalence of urolithiasis in children aged 0-18 with CAKUT and the clinical and metabolic characteristics of urolithiasis in these patients. Material and Method: The study was administered between January 2020 and September 2023 at Abant Izzet Baysal University Hospital in 0 to 18 year old patients who were diagnosed with CAKUT and urolithiasis. Age at presentation, gender, history of recurrent urinary tract infection, body mass index, family history, blood urea nitrogen, serum creatinine levels, serum electrolyte levels, venous blood gas results, serum parathormone and vitamin D level; uric acid, calcium, oxalate, citrate, cystine levels in spot urine and 24-hour urine, stone biochemical analysis results, imaging findings of the patients were retrospectively examined via Karmed hospital system and E-nabız. Results: Urolithiasis was detected in %6.8 (n=22) of 324 patients with CAKUT. CAKUT were presented with %30 (n=22) of 73 patients with urolithiasis. Renal hypoplasia, renal ectopia, rotation of kidney, cystic kidney diseases, double collecting system, ureterocele, VUR, UP stenosis and bladder diverticulum was detected in patients with CAKUT and urolithiasis. %45,5 (n= 10) of the patients with CAKUT and urolithiasis were overweight or obese. %85 of urinary stones were located in the kidneys, %9 in the ureters and %6 in the bladder. In patients (n=17) who had biochemical analysis of urine, hypocitraturia (%58,8) and hyperoxaluria (%45) were most frequently identified. Conclusion: It was thought that urinary stasis, metabolic disorders and increased body mass index played an important role in the formation of urinary stones in children with CAKUT and urolithiasis.