Okçuluk sporu yapan bireylerde spor karakterleri ve özgüven duygularının incelenmesi
An examination of sport character and self-confidence in individuals engaged in archery
- Tez No: 951637
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İDRİS KAYANTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Okçuluk, Spor Karakteri, Özgüven, Archery, Sport Character, Self-Confidence
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmanın amacı, okçuluk sporu yapan bireylerin spor karakteri ve özgüven düzeylerini çeşitli demografik değişkenler açısından incelemektir. Araştırmada cinsiyet, yaş, millilik durumu ve yay kategorisi gibi faktörlerin bu değişkenler üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Çalışmanın örneklemini farklı yaş ve cinsiyet gruplarından oluşan toplam 186 katılımcı oluşturmuştur. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, Spor Karakter Ölçeği ve Özgüven Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Ölçeklerin güvenirlik analizleri Cronbach Alfa katsayısı ile yapılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 22 paket programı kullanılmıştır. Demografik bilgilerin ve ölçek maddelerine verilen yanıtların değerlendirilmesinde betimleyici istatistikler (aritmetik ortalama, standart sapma, frekans ve yüzde dağılımı) kullanılmıştır. Normal dağılım varsayımı, çarpıklık ve basıklık (Skewness ve Kurtosis) değerleriyle kontrol edilmiştir. Normalliği sağlamayan verilerde ikili gruplar için Mann-Whitney U testi, çoklu gruplar için Kruskal-Wallis testi uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, spor karakteri ile özgüven düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Ancak bazı alt boyutlarda demografik değişkenlere göre anlamlı farklılıklar tespit edilememiştir. Sonuç olarak, okçuluk sporunun bireylerin karakter gelişimi, özgüven düzeyi ve sosyal becerilerine katkı sağlayan önemli bir etken olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the levels of sport character and self-confidence among individuals engaged in archery in relation to various demographic variables. Factors such as gender, age, national athlete status, and bow category were evaluated in terms of their effects on these variables. The study sample consisted of a total of 186 participants from different age and gender groups. Data were collected using a Personal Information Form, the Sport Character Scale, and the Self-Confidence Scale. Reliability analyses of the scales were conducted using Cronbach's alpha coefficient. The data were analyzed with the SPSS 22 statistical software. Descriptive statistics including arithmetic mean, standard deviation, frequency, and percentage distribution were used to evaluate the demographic characteristics and responses to scale items. Normality assumptions were assessed through skewness and kurtosis values. For data not meeting normality, the Mann-Whitney U test was used for pairwise comparisons, while the Kruskal-Wallis test was applied for multiple group comparisons. The findings revealed a significant positive relationship between sport character and self-confidence levels. However, no statistically significant differences were found in some sub-dimensions based on demographic variables. In conclusion, it was determined that archery contributes not only to physical performance but also significantly supports individuals' character development, self-confidence, and social skills.