Öğretmen algılarına göre yenilikçi okul ile okul etkililiği arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between innovative school and school effectiveness according to teachers' perceptions
  1. Tez No: 951789
  2. Yazar: GÖKHAN YAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilikçi okul, Okul etkililiği, Etkili okul, Öğretmen, Okul yönetimi, Innovative school, School effectiveness, Effective school, Teacher, School administration
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmen algıları doğrultusunda yenilikçi okul ile okul etkililiği arasındaki ilişkiyi incelemektir. İlişkisel tarama modeli ile gerçekleştirilen bu araştırmanın evrenini, 2023-2024 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde İstanbul ili Silivri ilçesindeki tüm resmi ilköğretim ve ortaöğretim okullarında görev yapan 1728 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi, seçkisiz olmayan örnekleme yöntemlerinden uygun örnekleme metodu ile seçilen öğretmenlerden oluşmaktadır. Bu kapsamda araştırmaya toplam 494 öğretmen dahil edilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Yenilikçi Okul Ölçeği”(Aslan ve Kesik, 2016) ve“Algılanan Okul Etkililiği Ölçeği”(Yıldırım ve Ada, 2018) katılımcılara uygulanmıştır. Bu çalışma kapsamında kullanılan ölçeklere ilişkin yapı geçerliği kanıtları doğrulayıcı faktör analizi (DFA) ile elde edilmiş olup, analizler Mplus 7.0 ve JASP 0.18.3 programlarında gerçekleştirilmiştir. Veri analizinde yüzde, frekans, aritmetik ortalama ve standart sapma gibi betimsel istatistik teknikleri kullanılmıştır. Öğretmenlerin cinsiyet, yaş, mesleki kıdem, öğrenim durumu, branş ve çalıştıkları okul kademesi değişkenlerine göre yenilikçi okul algıları ve okul etkililiği algıları karşılaştırılmıştır. Bu görüşlerin karşılaştırılmasında T-testi ve tek yönlü ANOVA testlerinden faydalanılmıştır. Öğretmen algılarına göre yenilikçi okul ile okul etkililiği arasındaki ilişkinin düzeyi ya da miktarını ve yönünü açıklayabilmek için Pearson Korelasyon analiz testi uygulanmıştır. Anlamlılık testlerinde α=.05 anlamlılık düzeyi esas alınmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, öğretmenlerin yenilikçi okula yönelik algıları, yenilikçi okul ölçeği ve tüm alt boyutlarında“orta”düzeyde bulunmuştur. Öğretmenlerin yenilikçi okula yönelik algıları cinsiyet, yaş ve mesleki kıdem değişkenleri açısından anlamlı bir farklılık göstermezken; öğrenim durumu, branş ve çalıştıkları okul kademesi değişkenleri açısından anlamlı bir farklılık göstermiştir. Öğretmenlerin okul etkililiğine yönelik algıları,“biraz yüksek”düzeyinde bulunmuştur. Bu sonuç, öğretmenlerin okul etkililiği algılarının ortalamanın biraz üzerinde olduğunu göstermektedir. Öğretmenlerin okul etkililiği algıları cinsiyet, yaş, mesleki kıdem ve branş değişkenleri açısından anlamlı bir farklılık göstermezken; öğrenim durumu ve çalıştıkları okul kademesi değişkenleri açısından anlamlı bir farklılık göstermiştir. Öğretmen algılarına göre yenilikçi okul ile okul etkililiği arasında pozitif yönlü ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between innovative schools and school effectiveness through teacher perceptions. This study, conducted using a relational screening model, comprised 1,728 teachers working in all public primary and secondary schools in the Silivri district of Istanbul during the spring semester of the 2023-2024 academic year. The study sample consisted of teachers selected through a convenience sampling method, a non-random sampling method. A total of 494 teachers were included in the study. The“Innovative School Scale”(Aslan & Kesik, 2016) and the“Perceived School Effectiveness Scale”(Yıldırım & Ada, 2018) were administered to the participants as data collection tools. Construct validity for the scales used in this study was obtained through confirmatory factor analysis (CFA), and the analyses were conducted using Mplus 7.0 and JASP 0.18.3. Descriptive statistical techniques such as percentage, frequency, arithmetic mean, and standard deviation were used in data analysis. Teachers' perceptions of innovative schools and perceptions of school effectiveness were compared based on variables such as gender, age, professional experience, educational status, branch, and school level. T-tests and one-way ANOVA were used to compare these views. Pearson's correlation analysis was used to determine the level, magnitude, and direction of the relationship between innovative schools and school effectiveness based on teacher perceptions. A significance level of α=.05 was used in the tests. According to the research results, teachers' perceptions of innovative schools were found to be at a“moderate”level across the innovative school scale and all its sub-dimensions. While teachers' perceptions of innovative schools did not differ significantly across variables of gender, age, and professional experience, they did show significant differences across variables of educational background, subject matter, and school level. Teachers' perceptions of school effectiveness were found to be“slightly high.”This result indicates that teachers' perceptions of school effectiveness are slightly above average. While teachers' perceptions of school effectiveness did not differ significantly across variables such as gender, age, professional experience, and subject matter, they did show a significant difference across variables such as educational background and school level. According to teachers' perceptions, a positive and moderately significant relationship was found between innovative school and school effectiveness.