XII-XIV. yüzyıllarda ön Asya'da baytarnâmelere göre hayvan hastalıkları ve tedavi yöntemleri
Animal diseases and treatment methods in Asia minor according to veterinary manuals in the XII-XIV. centuriesm
  1. Tez No: 951849
  2. Yazar: HAFİZE VUSLAT BİLGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRA ODABAŞI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Memlûk Devleti, Abbâsî Devleti, Baytar, Baytarnâme, Hastalık, İlaç, Tedavi Yöntemi, Mamluk State, Abbasid State, Veterinarian, Baytarname, Disease, Medicine, Treatment Method
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
İnsanlık tarihi boyunca hayvanlar, sadece doğal yaşamın bir parçası değil, aynı zamanda insanın hayatını da kolaylaştıran canlılar olmuşlardır. Hayvanlar siyasi, sosyal, ekonomik açıdan toplumların yaşam tarzlarını doğrudan etkilemişlerdir. İslâm tarihinde Ön Asya'da yer alan devletlerin askerî ve siyasi başarılarında hayvanların önemli etkisi bulunmaktadır. Bu etki, hayvan hastalıkları ve ilaç yapımı alanlarında da gelişme göstermelerini sağlamıştır. XII. ve XIV.yüzyıllarda diğer İslâm devletleri gibi Abbâsîler ve Memlûklerin de, orduda atlardan istifade etmeleri,atlara özel bir önem atfetmelerine ve bu sayede baytarlık mesleği ile at hastalıklarının tedavisi için tedavi yöntemleri geliştirmelerine neden olmuştur. Bu dönemde kaleme alınan baytarnâmelerdeki hayvan hastalıkları ve tedavi yöntemleri, baytarlık alanında yeni bir dönem başlatmıştır. Hayvan hastalıklarının tedavisinde genellikle doğal tedavi yöntemleri kullanılmıştır. Doğal tedavi yöntemlerinde faydalanılan ilaçların hammaddeleri ise çoğunlukla Ön Asya bölgelerinde bulunan bitkilerden ya da ticaret yolu ile uzak bölgelerden taşınan malzeme ve minerallerden elde edilmiştir. Bu çalışmada XII. ve XIV. yüzyıllarda Ön Asya'da meydana gelen hayvan hastalıkları ve tedavi yöntemlerini baytarnâmeler üzerinden ele almaktadır.
Özet (Çeviri)
Throughout human history, animals have not only been a part of natural life, but also creatures that make human life easier. Animals have directly affected the lifestyles of societies in political, social and economic terms.In Islamic history, animals have an important impact on the military and political success of the states in the Asia Minor.This effect has also enabled them to make progress in the fields of animal diseases and drug production. In the XII. and XIV. centuries, the Abbasids and Mamluks, like other Islamic states, used horses in their armies, which led them to attach special importance to horses and to develop the profession of veterinarians and treatment methods for horse diseases.Animal diseases and treatment methods in the veterinary books written during this period started a new era in the field of veterinary medicine.Natural treatment methods have generally been used in the treatment of animal diseases.The raw materials of the medicines used in natural treatment methods are mostly obtained from plants found in the Asia Minor regions or from materials and minerals transported from distant regions through trade.This study examines animal diseases and treatment methods that occurred in the Asia Minor in the XII. and XIV. centuries through veterinary medicine treatises.