Anadolu lisesi öğretmenlerinin güçlendirilmelerine yönelik algıları ile çalışmaya tutkunlukları arasındaki ilişkiler
Relationships between Anatolian high school teachers' perception of empowerment and their work engagement
  1. Tez No: 951998
  2. Yazar: BEYZA KIRDI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen güçlendirme, çalışmaya tutkunluk, Anadolu liseleri, Teacher empowerment, work engagement, Anatolian high schools
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetçiliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 255
Özet
Bu araştırmanın amacı Anadolu liselerinde görev yapan öğretmenlerin güçlendirilmeye yönelik algıları ile çalışmaya tutkunluklarına ilişkin algı düzeylerini belirlemek, bu değişkenler arasındaki ilişkileri ortaya koymaktır. Ayrıca, öğretmen güçlendirme ve çalışmaya tutkunluk değişkenlerinin çeşitli demografik değişkenlere göre anlamlı bir şekilde farklılaşıp farklılaşmadığını tespit etmektir. Bu çalışma ilişkisel tarama modelinde nicel bir araştırma olarak tasarlanmıştır. Araştırmanın verileri öğretmenlerin öğretmen güçlendirmeye yönelik algılarını belirlemek için Özkan Hıdıroğlu ve Tanrıöğen (2020) tarafından geliştirilen“Öğretmen Güçlendirme Ölçeği”kullanılmıştır. Öğretmenlerin çalışmaya tutkunluk değişkenine yönelik algılarını belirlemek için Turgut (2011) tarafından Türkçe diline uyarlanan“Çalışmaya Tutkunluk Ölçeği”kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemi tabakalı küme örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Veriler İzmir ili Balçova, Bornova, Karşıyaka ve Konak ilçelerindeki Anadolu liselerinde görev yapan ve çalışmaya katılmaya gönüllü̈ olan 432 öğretmenden toplanmıştır. Araştırmanın verileri istatiksel analiz programına aktarılmış ve normal dağılım gösteren verilerin analizlerinde bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü̈ varyans analizi (ANOVA), Pearson Korelasyon Katsayısı ve Basit Doğrusal Regresyon Analizi gibi parametrik testler kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, Anadolu liselerinde görev yapan öğretmenlerin öğretmen güçlendirmeye yönelik algı düzeyleri genel olarak yüksek bulunmuş; mesleki gelişim, statü, güven ve iş birliği alt boyutlarında da bu düzeyin korunduğu görülmüştür. Anadolu liselerinde çalışan öğretmenlerin güçlendirmeye yönelik algıları, cinsiyet, medeni durum, mesleki kıdem, mevcut müdür ile çalışma süresi, eğitim durumu, branş ve okul hizmet alanı değişkenlerine göre incelenmiştir. Araştırmada, öğretmenlerin güçlendirmeye ilişkin algılarının cinsiyet, mesleki kıdem, mevcut müdür ile çalışma süresi ve okul hizmet alanı değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterdiği, medeni durum, eğitim durumu ve branş değişkenlerine göre ise anlamlı farklılık oluşturmadığı belirlenmiştir. Çalışmaya tutkunluk düzeyi de öğretmenler arasında yüksek bulunmuş ve alt boyutlar olan dinçlik, adanmışlık ve yoğunlaşma boyutlarında benzer yüksek seviyeler gözlemlenmiştir. Anadolu liselerinde çalışan öğretmenlerin çalışmaya tutkunluğa yönelik algıları, cinsiyet, medeni durum, mesleki kıdem, mevcut müdür ile çalışma süresi, eğitim durumu, branş, gelir ve okul hizmet alanı değişkenlerine göre incelenmiştir. Araştırmada, öğretmenlerin güçlendirmeye ilişkin algılarının cinsiyet, medeni durum, mesleki kıdem, eğitim durumu, branş ve gelir değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterdiği, mevcut müdür ile çalışma süresi ve hizmet alanı değişkenlerine göre ise anlamlı farklılık oluşturmadığı belirlenmiştir. Öğretmen güçlendirme ile çalışmaya tutkunluk arasında pozitif, orta düzeyde ve anlamlı bir ilişki bulunmuş; öğretmenlerin çalışmaya tutkunluk algılarının, güçlendirme algılarını anlamlı ve pozitif yönde yordadığı saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda, eğitim politikalarının geliştirilmesinden sorumlu politika yapıcılara, uygulama süreçlerinde görev alan eğitim yöneticilerine ve bu alanda çalışan araştırmacılara yönelik çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the perception levels of teachers working in Anatolian high schools regarding teacher empowerment and work engagement, and to reveal the relationships between these variables. Additionally, the study seeks to examine whether the variables of teacher empowerment and work engagement differ significantly according to various demographic characteristics. This research was designed as a quantitative study within the framework of a relational survey model. The data of the study were collected using the“Teacher Empowerment Scale”developed by Özkan Hıdıroğlu and Tanrıöğen (2020) to measure teachers' perceptions of empowerment. To assess teachers' perceptions of work engagement, the“Work Engagement Scale,”adapted into Turkish by Turgut (2011), was utilized. The study sample was determined through stratified cluster sampling. Data were gathered from 432 volunteer teachers working in Anatolian high schools located in the districts of Balçova, Bornova, Karşıyaka, and Konak in İzmir province. The collected data were transferred into a statistical analysis program. Since the data showed a normal distribution, parametric tests such as independent samples t-test, one-way ANOVA, Pearson correlation coefficient, and simple linear regression analysis were employed in the analyses. According to the findings, teachers' perceptions of empowerment were found to be generally high and this high level was also observed in the sub-dimensions of professional development, status, trust, and collaboration. Teachers' perceptions of empowerment were analyzed based on the variables of gender, marital status, years of professional experience, duration of working with the current principal, educational background, subject branch, and school service area. The results revealed that teachers' empowerment perceptions differed significantly according to gender, professional seniority, duration of working with the current principal, and school service area, while marital status, education level, and subject branch did not yield statistically significant differences. Teachers' perceptions of work engagement were also found to be high, with similarly elevated levels in the sub-dimensions of vigor, dedication, and absorption. These perceptions were examined in relation to gender, marital status, professional seniority, duration of working with the current principal, education level, subject branch, income level, and school service area. The findings indicated that work engagement perceptions significantly differed based on gender, marital status, professional seniority, education level, subject branch, and income, but not based on tenure with the current principal or school service area. A positive, moderate, and significant correlation was found between teacher empowerment and work engagement. Furthermore, it was determined that teachers' perceptions of work engagement significantly and positively predicted their perceptions of empowerment. In light of these findings, a series of recommendations have been developed for policy-makers responsible for shaping educational strategies, school administrators involved in implementation, and researchers conducting studies in this field.