Yeni medya çağında habercilik anlayışı: Türkiye ve Azerbaycan spor haber sitelerinin karşılaştırmalı analizi
Journalistic understanding in the new media age: A comparative analysis of sports news sites in Türkiye and Azerbaijan
- Tez No: 952030
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Spor Gazeteciliği, Spor Haber Siteleri, Spor Haberleri, Azerbaycan Spor Medyası, Türkiye Spor Medyası, Sports Journalism, Sports News Sites, Sports News, Azerbaijan Sports Media, Türkiye Sports Media
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Dijitalleşmenin hız kazanmasıyla birlikte medya sektöründe köklü dönüşüm yaşanmış, bu değişim ise spor gazeteciliği alanında çok önemli etkiler yaratmıştır. Geleneksel gazetecilikten farklı olarak internet gazeteciliği, haber üretiminde hız, erişilebilirlik ve etkileşim gibi unsurları ön plana çıkarmış ve spor medyasının yapısı, işleyişi yeniden şekillendirilmiştir. Spor haberlerinin internet ortamında sunulması, kullanıcıların anlık gelişmeleri takip edebilmesini sağlamış, okuyucu ilgisini artırmıştır. Bu çalışma üç ana bölümde yapılandırılmıştır. Birinci bölümde, internet ve yeni medya kavramları mevcut literatür incelenerek ele alınmıştır. Aynı zamanda dijital medyanı geleneksel gazetecilikten ayıran temel özelliklere de yer verilmiştir. İkinci bölümde, uzmanlaşmış gazetecilik alanlarından olan spor gazeteciliği ve bu alanın oluşmasında oldukça çok önem arz eden örgütler incelenmiştir. Ayrıca, yeni medya ortamında spor gazeteciliğinin geçirmiş olduğu dönüşüm somut örneklerle değerlendirilmiş; dünyada, Türkiye'de, Azerbaycan'da spor basınının tarihsel gelişim sürecine de yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, Türkiye ve Azerbaycan'da faaliyet gösteren her iki ülkeden beş spor haber sitesine yönelik 1-8 Mayıs 2025 tarihlerinde içerik analizi gerçekleştirilmiştir. Sonra ise bu haber sitelerinde görev yapan toplam 10 spor gazetecisiyle derinlemesine yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır (her iki ülkeden 5 spor gazetecisi). İçerik analizine temel oluşturmak için bir kodlama tablosu oluşturulmuştur. Görüşmelerde kullanılan araştırma soruları ise dokuz farklı kategori altında sınıflandırılmıştır. İçerik analizinden elde edilmiş nicel veriler IBM SPSS Statistics 22 programı ile analize tabi tutulmuş, nitel verilerin analizi MAXQDA 24 yazılımı aracılığıyla gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the rapid acceleration of digitalization, the media sector has undergone a profound transformation, which has also had significant implications for the field of sports journalism. Unlike traditional journalism, online journalism emphasizes speed, accessibility, and interactivity in the news production process, thereby reshaping the structure and functioning of sports media. The presentation of sports news on digital platforms has enabled users to follow real-time developments and increased audience engagement. This study is structured in three main sections. The first part explores the concepts of the internet and new media through a review of existing literature and outlines the fundamental characteristics that differentiate digital media from traditional journalism. The second part examines sports journalism as a specialized field and the institutions that have played a significant role in its development. It also addresses the transformation of sports journalism in the digital age through concrete examples and traces the historical evolution of sports media in the world, Turkey, and Azerbaijan. The third part presents a content analysis conducted between May 1-8, 2025, on five sports news websites from both Turkey and Azerbaijan. Subsequently, in-depth semi-structured interviews were conducted with a total of 10 sports journalists (five from each country) working for these outlets. A coding table was developed to guide the content analysis, and the interview questions were categorized under nine thematic groups. The quantitative data obtained from the content analysis were processed using IBM SPSS Statistics 22, while qualitative data from interviews were analyzed using MAXQDA 24.