Endonezya'daki iğnesiz arı türleri tarafından üretilen bazı balların fizikokimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of physicochemical and microbiological properties of some honeys produced by stingless bee species in indonesia
  1. Tez No: 952068
  2. Yazar: ARBI REVONAN VEGA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEVSER KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: İğnesiz arı balı, fizikokimyasal özellikler, antioksidanlar, mikrobiyoloji, FTIR, uçucu bileşen profili, stingless bee honey, physicochemical properties, antioxidants, microbiology, FTIR, volatile compound profile
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
İğnesiz arılar (Meliponini), iğnesiz küçük arı türleridir ve çiçek balı üretirler. Bu çalışmada, Endonezya'nın Batı Sumatra bölgesindeki Sijunjung İli'ne bağlı Nagari Lubuak Tarok'ta aynı nektar alanında bulunan 27 farklı bitki kaynağından yararlanan dokuz farklı iğnesiz arı türüne ait ballar değerlendirilmiştir. Araştırmanın amacı, bal örneklerinin fizikokimyasal özelliklerini, antioksidan aktivitelerini, mikrobiyolojik karakteristiklerini, FTIR spektrumlarını ve uçucu bileşik profillerini analiz etmektir. Fiziksel analizlerde nem içeriği (%38.75–50.17), pH (2.80–3.68), Briks (%49.83–61.25), viskozite (30.62–175.22 cP) ve renk parametreleri (L*: 52.346-56.746; a*: 1.896-3.746; b*: 17.646-21.924; c*: 17.752-22.4) belirlenmiştir. Kimyasal analizlerde EC (0.253-0.751 mS/cm), HMF (2.47-12.78 mg/kg), TPC (1.08-3.12 mg GAE/g), TFC (0.04-0. 31 mg RE/g) analizleri ile karşılaştırmalar gerçekleştirilmiştir. FTIR spektrumlarında ana absorpsiyon bantları 3198-3239 cm-¹ (O-H), 2870-2933 cm-¹ (C-H) ve 1629-1640 cm-¹ (C=O) iken, polisakkaritler için 818-821 cm-¹ ve 769-778 cm-¹ 'de bantlar elde edilmiştir. Uçucu bileşik analizinde toplam 29 bileşik tespit edilmiştir ve junenol gibi yeni aroma bileşikleri belirlenmiştir. Antioksidan aktivite DPPH (%16.10-%22.84) ve FRAP (255.16 -809.86 µM Fe²⁺/100g) kullanılarak tespit edilmiştir. Mikrobiyolojik analizlerde H4, H7 ve H8 örneklerinde laktik asit bakterileri tespit edilirken, hiçbir örnekte maya veya küfe rastlanmamıştır. Elde edilen sonuçlardaki farklılıkların arı türü, hasat zamanı, iklim koşulları, nektar kaynağı çeşitliliği, arıların çiçek tercihleri ve kullanılan ekstraksiyon yöntemlerine bağlı olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Stingless bees (Meliponini) are small stingless bee species that produce flower honey. In this study, honey from nine different stingless bee species utilising 27 different plant sources in the same nectar area in Nagari Lubuak Tarok, Sijunjung District, West Sumatra, Indonesia, was evaluated. The aim of the study was to analyse the physicochemical properties, antioxidant activities, microbiological characteristics, FTIR spectra, and volatile compound profiles of the honey samples. Physical analyses revealed moisture content (38.75–50.17%), pH (2.80–3.68), Brix (%49.83–61.25), viscosity (30.62–175. 22 cP), and colour parameters (L*: 52.346–56.746; a*: 1.896–3.746; b*: 17.646–21.924; c*: 17.752–22.4) were determined. Chemical analyses were compared using EC (0.253–0.751 mS/cm), HMF (2.47–12.78 mg/kg), TPC (1.08–3.12 mg GAE/g), and TFC (0.04–0.31 mg RE/g) analyses. In FTIR spectra, the main absorption bands were 3198–3239 cm-¹ (O-H), 2870–2933 cm-¹ (C-H), and 1629–1640 cm-¹ (C=O), while bands at 818–821 cm-¹ and 769–778 cm-¹ were obtained for polysaccharides. In the volatile compound analysis, a total of 29 compounds were identified, including new aroma compounds such as junenol. Antioxidant activity was determined using DPPH (%16.10–%22.84) and FRAP (255.16–809.86 µM Fe²⁺/100g). In microbiological analyses, lactic acid bacteria were detected in samples H4, H7, and H8, while no yeast or mould was found in any of the samples. It was concluded that the differences in the results obtained may be due to bee species, harvest time, climatic conditions, nectar source diversity, bee flower preferences, and the extraction methods used.