Biyofilik tasarımın iç mekânlarda kullanılması: Erciyas Holding örneği
Using biophilic design in interior spaces: The example of Erciyas Holding
  1. Tez No: 952195
  2. Yazar: SAFİYE ÇELİKTEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE EBRU OKUYUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Biyofili kavramı, biyofilik tasarım, ofis mekânları, çalışan sağlığı, iş verimliliği, Biophilia concept, biophilic design, office spaces, employee health, work productivity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmanın amacı, biyofilik tasarımın ofis mekânlarında çalışanların fiziksel, ruhsal sağlığı, konsantrasyonu ve iş verimliliği üzerindeki etkisini belirlemektir. Yapılan bu çalışma, bu konu ile ilgili olarak hazırlanacak olan diğer çalışmalar için önemli veriler sağlayacaktır. Araştırmanın birinci ve ikinci bölümünde; biyofili kavramı, biyofilik tasarım kavramı, biyofilik tasarımın kullanım alanları, ofis yapıları ve ofis çalışanlarında görülen hastalıklar yerli ve yabancı literatür taraması yapılarak çalışmanın kuramsal çerçevesi ortaya konulmuştur. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise Erciyas Holding üzerinden bir alan çalışması yapılmıştır. Bu alan çalışması kapsamında, Erciyas holding çalışanlarına biyofilik tasarımın sağlık ve iş verimliliği üzerindeki etkilerini belirlemek amacı ile anket uygulaması yapılmıştır. Toplamda 25 sorudan oluşan anket formu 50 çalışana uygulanmıştır. Çalışanların anket sorularına verdikleri cevaplar; güvenirlik analizi, yüzde-frekans değerleri, korelasyon analizi ve nonparametrik testler olan Mann Whitney U Testi (U) ve Kruskal Wallis Testi (KW) yöntemleri kullanılarak SPSS programında analiz edilmiştir. Yapılan anket sonucunda ofis çalışanlarının biyofilik kavramı ve olumlu etkileri ile ilgili olarak farkındalık düzeylerinin yüksek olduğu görülmüştür. Yapılan analizler sonucunda çalışanların biyofilik tasarımın parametrelerinden“doğal ışık ve bitki”parametresini diğer parametrelere göre daha fazla tercih ettikleri, ancak“su”parametresini ise en az tercih ettikleri parametre olduğu görülmüştür. Anket verilerinin bütününe bakıldığında ise biyofilik tasarımın çalışanların fiziksel ve ruhsal sağlığı ile iş verimliliği üzerinde pozitif etkiye sahip olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effect of biophilic design on the physical and mental health, concentration and work productivity of employees in office spaces. This study will provide important data for other studies to be prepared on this subject. In the first and second part of the study; the concept of biophilia, the concept of biophilic design, the areas of use of biophilic design, office structures and diseases seen in office workers were reviewed in domestic and foreign literature and the theoretical framework of the study was put forward. In the third part of the study, a field study was conducted on Erciyas Holding. Within the scope of this field study, Erciyas Holding employees were surveyed to determine the effects of biophilic design on health and work efficiency. The questionnaire form consisting of 25 questions in total was applied to 50 employees. The answers given by the employees to the survey questions were analyzed in the SPSS program using reliability analysis, percentage-frequency values, correlation analysis and nonparametric tests Mann Whitney U Test (U) and Kruskal Wallis Test (KW) methods. As a result of the survey, it was seen that office workers have high levels of awareness about the concept of biophilic and its positive effects. As a result of the analysis, it was seen that the employees preferred the“natural light and plants”parameter of biophilic design more than the other parameters, but the“water”parameter was the least preferred parameter. Considering the whole survey data, it was concluded that biophilic design has a positive effect on the physical and mental health and work efficiency of the employees.